Čokoláda]Mnozí na čokoládu nadávají, jiní ji zatracují pro svou tloušťku, ale každý si jí kousek dá. Čokoláda je asi nejlepší cukrovinkou na světě, kterou ctí a zná každý, kdo jí ochutnal. Málokdo však ví, že základy čokolády pocházejí až z hlubokého pralesa a povodí Amazonky a Orinoka. Bylo to v době, kdy Kryštof Kolumbus, objevil Ameriku. V té době se čokoláda pila ve Střední Americe a Mexiku. Pěstovali jí Mayové a Olmékové. Do Evropy ji poprvé přivezl H. Cortés, španělský dobyvatel. Plno dnešních lidí neví, že čokoláda se dříve pila hořká, až postupem času se do ní přidával cukr a mléko. Postupem času vznikla nová tuhá čokoláda, smícháním kakaového másla a kakaového prášku a cukru. Mnoho lidí také neví, že čokoláda je lék.
Čokoláda jako lék
Působí blahodárně na nervový systém. Chrání naši kůži, před špatnými UV paprsky. Léčí se s ní srdce, kornatění tepen, vysoký tlak, astma, ale i ostrost zraku. Čokoláda je však také vhodná jako antidepresivum a také na účinky jako afrodiziakum. Léčí játra a ledviny. Vědci ji zařadili do sekce zdravých potravin. A pokud chcete tu nejlepší a nejčokoládovější, hledejte jí s obsahem více než 70 % kakaa. Nebude tak sladká, ale zato opravdu léčivá, a určitě si na ní také pochutnáte.
Nepřehlédněte:
- Čokoláda I. díl: Kde jí je počátek
- Čokoláda II. díl: První mléčná čokoláda
- Čokoláda III. díl: Švýcarská jednička
- Čokoláda IV. díl: Rozhoduje kvalita
- Ganache: Fantastická horká čokoláda
- Čokoláda: Lahodné potěšení
- Čokoláda chutná i léčí