Čokoládový dort]Připravte si za studených podzimních večerů něco pro zahřátí. Nejvhodnějším a také nejoblíbenějším nápojem je zejména horká čokoláda. Jde o kombinaci čokolády a smetany. Můžeme použít jako krém, či polevu, nebo zkrátka na pití.
Aby byla tato kombinace co nejchutnější, je velice důležité vybrat správné suroviny. Jako čokoládu můžete zvolit buď svoji nejoblíbenější, nebo tu, která má nejvyšší obsah kakaa. Určitě nepoužívejte levnější náhražky s rostlinným tukem. Správná čokoláda by měla obsahovat jen lecitin, cukr, vanilku, kakaové máslo či čokoládový likér.
U smetany je nejlepší vybrat tu s 35 až 40%. Můžete zkusit i bio smetanu, záleží na vlastním úsudku i chuti.
Nejlepší poměr je 1:1. Čokoládu můžeme dát do hrnečku, či mísy a zalít horkou smetanou. Poté stačí jen míchat a čekat, dokud se čokoláda nerozpustí. Ochutit likéry, či extrakty můžete dle libosti. Pro použití jako polevy stačí přidat i trochu másla.
Na krém potřebujete 250 ml smetany ke šlehání a 100g čokolády. Smetanu přivedeme k varu a nalijeme na čokoládu. Vymícháme hladký krém a necháme vychladnout. Poté můžeme rozmixovat mixérem.
Tuto kombinaci můžeme použít na cukroví, dorty a jiné, nebo ji můžeme použít na namáčení ořechů, či ovoce.
Nepřehlédněte:
- Čokoláda I. díl: Kde jí je počátek
- Čokoláda II. díl: První mléčná čokoláda
- Čokoláda III. díl: Švýcarská jednička
- Čokoláda IV. díl: Rozhoduje kvalita
- Čokoláda, jak jí znáte a neznáte
- Čokoláda: Lahodné potěšení
- Čokoláda chutná i léčí