Čokoládové srdce]Stále častěji se diskutuje o tom, zda má čokoláda i nějaký pozitivní vliv na lidské zdraví. A skutečně je dokázáno, že kakao obsažené v pár gramech čokolády má pozitivní účinky a to zejména na kardiovaskulární systém a přispívá tak ke zdraví našeho srdce.
Například v Německu byla provedena studie, která se snažila prokázat, že kakao může mít příznivý účinek na srdce a cévy. Tato studie trvala několik let, zúčastnilo se jí na 20 tisíc lidí v rozmezí věku 35 až 65 let. Na začátku této studie byli všichni, kdo se studie zúčastnili zdraví.
V průběhu celkem osmi let, kdy studie probíhala, bylo zaznamenáno 166 infarktů myokardu a 136 mozkových příhod. Otázkou stále zůstává, jak dalekosáhlý vliv na to měla právě čokoláda.
Právě krevní tlak, který má často tyto příhody a nemoci na svědomí, byl u skupiny, která nejvíce konzumovala čokoládu, nižší.
Když si dopřejete několik gramů dobré kvalitní čokolády denně, přispíváte tak ke zlepšení výstelky cévní stěny, která má právě pozitivní vliv na funkci krevních destiček a zároveň i snižuje krevní tlak.
Stále častěji se tak potvrzuje, že čokoláda nejen, že skvěle chutná, ale také má blahodárný vliv na chod lidského organismu a tím i zlepšuje vaše šance na zdravý a spokojený život.
Také je známo, že čokoláda obsahuje látky, které nás činí klidnějšími, proto je čokoláda často užívaná tzv. na nervy, hlavně studenty, kteří s její pomocí zahánějí nervozitu.
Nepřehlédněte:
- Čokoláda I. díl: Kde jí je počátek
- Čokoláda II. díl: První mléčná čokoláda
- Čokoláda III. díl: Švýcarská jednička
- Čokoláda IV. díl: Rozhoduje kvalita
- Čokoláda, jak jí znáte a neznáte
- Ganache: Fantastická horká čokoláda
- Čokoláda chutná i léčí