Čokoládové srdíčko]Španělé začali pěstovat kakaovník po celé Střední a Jižní Americe. Venezuela se poté stala největším vývozcem tohoto vzácného bobu. Po ní štaci převzal Ekvádor. Kromě Evropy se kakaové boby dostaly postupně i do Afriky a Asie.
Roku 1828 Holanďan Conrad van Houten dokázal oddělit kakaové máslo od kakaového prášku, a výrobě čokolády nestálo již nic v cestě. Samotná výroba se stala levnější a cenově také dostupnější, rozšířila se tedy do všech společenských vrstev a nebyla jen výhradou těch bohatších. Roku 1847 přišel další zlom. Vznikla totiž první tuhá čokoláda, která byla smícháním kakaového prášku, másla a také cukru. Mléčná čokoláda spatřila světlo světa až roku 1875, kdy při její výrobě bylo přidáno kondenzované mléko.
V dnešní době, se kakaové boby pěstuje na menších políčkách, aby nebyly napadeny různými chorobami.
Kakaové boby se dělí na hlavní dva základní druhy. Těmi jsou Criollo a F orastero. Ty první se považují za kvalitnější, ale na druhou stranu, méně odolnější a také, více náročnější na půdu. Jejich cena je také o něco vyšší. Criollo pěstuje a vyváží hlavně Venezuela, Srí Lanka, Madagaskar a Indonésie. Druhé kakaové boby Forastero pěstuje a vyváží Brazílie a západní Afrika.
Čokoláda je dnes oblíbená především pro svoji chuť, ale také pro své blahodárné účinky. Studenti ji hojně užívají během příprav na zkoušku, jelikož je známo, že čokoláda zklidňuje nervy. Působí tedy proti stresu, obsahuje v sobě látku tryptofan, která podporuje tzv. hormon štěstí. Také snižuje srdeční onemocnění a je prevencí proti rakovině, díky látce flavonoidy, kterou obsahují kakaové boby. Hořčík a aminokyselina L-arginin podporují imunitu.
Nepřehlédněte:
- Čokoláda I. díl: Kde jí je počátek
- Čokoláda III. díl: Švýcarská jednička
- Čokoláda IV. díl: Rozhoduje kvalita
- Čokoláda, jak jí znáte a neznáte
- Čokoláda: Lahodné potěšení
- Čokoláda chutná i léčí
- Ganache: Fantastická horká čokoláda