Čokoládový dort]Rodištěm kakaovníku je nejen povodí, ale i tropický deštný les Amazonky a Orinoka. Původní pěstitelé čokoládové pochoutky byli Aztékové, Olmékové a Mayové. Zejména Olmékové žili na pobřeží Mexického zálivu, kde byly pro kakaovník velice vhodné podmínky.
Mayové, kteří byli výborní zemědělci a vlastnili půdu, která byla úrodná, rozšířili pěstování kakaovníku na jiná místa Střední Ameriky. Kakaovník pro ně tehdy neměl jen zemědělský význam, ale také měl význam náboženský. Kakaový bob pro ně byl symbol úrody a také plodnosti. Kvůli tomu často obětovali zajatce, který před svou obětí vypil pohárek čokolády. Mayové uměli dokonale s čokoládou obchodovat a také ji považovali za účinné afrodiziakum.
Tehdejší chuť čokolády byla příliš hořká, a proto se kakaové boby začaly fermentovat, pražit a drtit. Poté se zahušťovaly moukou z kukuřice, a následně se přidávala různá koření, například chilli nebo vanilka. Pochoutku, kterou pojmenovali chocolati, mohli pít pouze vládcové. Je známo, že aztécký král jménem Montezuma II. pil pouze čokoládu a jenom ve zlatých pohárcích.
Kromě užívání bobů ke konzumaci, sloužily i jako platidlo a jako takové mělo vysokou hodnotu. Po dokonalém podrobení Mexika, tehdy španěl Hernando Cortés, přivezl do Evropy s sebou i kakaové boby a oblíbený nápoj chocolati. Ihned poté se čokoládový nápoj stal velice oblíbeným a brzy jej pily i vyšší vrstvy. Kvůli hořkosti čokolády, do ní začali lidé přidávat cukr a začaly se vymýšlet nové příchutě.
Nepřehlédněte:
- Čokoláda II. díl: První mléčná čokoláda
- Čokoláda III. díl: Švýcarská jednička
- Čokoláda IV. díl: Rozhoduje kvalita
- Čokoláda, jak jí znáte a neznáte
- Čokoláda: Lahodné potěšení
- Čokoláda chutná i léčí
- Ganache: Fantastická horká čokoláda