Horká čokoláda]Až roku 1697 se švýcarští obyvatelé dozvěděli o existenci čokolády a to díky starostovi Curychu Heinrichu Escher. Přesto, že s výrobou čokolády začalo Švýcarsko později, brzy se dostalo na přední místa v rámci její výroby. Velký podíl na tom má i mléko švýcarských krav, které je velice kvalitní hlavně díky alpským pastvinám.
První švýcarská čokoládovna byla otevřená Francoisem Loiusem Caillerem a to v roce 1819. Navíc, továrna oplývala stroji, které sám zakladatel vynalezl. Čokoláda se vyráběla z tuku, vody, kakaa a barvu měla podobnou světlému asfaltu, také byla tvrdší. Umění čokolády se Cailler naučil v Itálii ve firmě Caffarel.
Další zakladatel významné čokoládovny byl Phillippe Suchard, který v roce 1826 vyrobil svou první čokoládu, pomocí strojů, které on sám sestavil a navrhl. Navíc také vynalezl první drtící a míchací stroj, zvaný mélangeur. Podnik převzal jeho syn, který roku 1880 začal k čokoládovým výrobkům přibalovat i litografii.
Mléčnou čokoládu vynalezl Henri Nestlé a Daniel Peter. Byl to právě Nestlé, který objevil způsob, jak vyrobit sušené mléko, které po smíchání s vodou, bylo vhodnou výživou pro kojence. Právě sušené mléko byl v další budoucnosti čokolády zlomový objev a Nestlé se poté spojil s výrobci čokolády a časem se stali světovou potravinářskou společností. Díky tomu mohla roku 1875 vzniknout první mléčná čokoláda. Proces spočíval v odpaření vlhkosti ve směsi a náhradě kakaovým máslem a hmota se tak mohla vlévat do forem.
Čokoládu, která se rozplývala na jazyku, vyrobil Rudolphe Lindt. Ten také stál za objevem konšování. Konš, stroj speciálně navrhnutý pro správnou úpravu čokoládových cukrovinek, dodává čokoládě jemnost a také skvělou chuť. Poté se používání konše rozšířilo do celého světa a firma Lindt & Sprüngli patří mezi světovou špičku výrobců švýcarské čokolády.
Roku 1908 byla vyrobena první tyčinka Toblerone, máčená v čokoládě, s trojúhelníkovým tvarem symbolizující alpy, s medovo-mandlovým nugátem. První čokoládu s oříšky vynalezl Charles-Amedee Kohler.
Ve Švýcarsku se také pravidelně koná čokoládový festival. Poprvé se konal roku 2005 a k vidění byly kulisy slavné čokoládovny Favarger, také čokoládový vláček a fontánka, a pamlsky nejslavnějších čokoládoven Švýcarska. Ve speciálním čokokině se promítaly filmy spojené s čokoládovou tématikou.
Nepřehlédněte:
- Čokoláda IV. díl: Rozhoduje kvalita
- Čokoláda II. díl: První mléčná čokoláda
- Čokoláda I. díl: Kde jí je počátek
- Čokoláda, jak jí znáte a neznáte
- Čokoláda: Lahodné potěšení
- Čokoláda chutná i léčí
- Ganache: Fantastická horká čokoláda