Koření III. : Vlastnosti a skladování

By | 06.06.2020

Koření]Jak by se mělo nejlépe skladovat koření? Nejlépe na ne moc teplém, suchém a temném místě. Nejlépe v tmavých kořenkách, které jsou utěsněné. Rozhodně by měly být skleněné, při nejlepším tmavého skla, nebo keramické s utěsněnou zátkou. Spousta lidí je ukládá nad sporák, to však není správné. Zde ztrácí koření chuť i vůni, nabírá na sebe různé pachy z vaření a inklinuje k plesnivění. Také nenechávejte koření v sáčku, pokud jej tak koupíte. Také je vhodné po roce koření obměnit.

Koření]Jak by se mělo nejlépe skladovat koření? Nejlépe na ne moc teplém, suchém a temném místě. Nejlépe v tmavých kořenkách, které jsou utěsněné. Rozhodně by měly být skleněné, při nejlepším tmavého skla, nebo keramické s utěsněnou zátkou. Spousta lidí je ukládá nad sporák, to však není správné. Zde ztrácí koření chuť i vůni, nabírá na sebe různé pachy z vaření a inklinuje k plesnivění. Také nenechávejte koření v sáčku, pokud jej tak koupíte. Také je vhodné po roce koření obměnit.

Majoránka je vhodná k dobrému trávení, zklidnění střev, snižuje tlak v krvi, zastavuje plynatost, dokáže rozšířit cévy, uklidňuje nervy a také dokáže působit proti nespavosti. Vhodná je nejen do polévek, ale i gulášů, mas, ryb, nádivek i vaječných pokrmů. Používá se čerstvá i sušená, čerstvá se jako kopr přidává těsně před dohotovením jídla.

Tymián výborně bojuje proti střevním parazitům a průjmu. Tymiánový čaj zklidňuje kašel, pomáhá uvolnit hleny a dezinfikuje dýchací cesty. Užívá se sušený i čerstvý, výborně se hodí k masu, luštěninám i sýrům.

Oregano je další koření, které je pozitivně a vhodně ovlivňuje trávení. Dezinfikuje střeva, zastavuje průjmy a působí žlučopudně a protizánětlivě. Také působí proti kašli. Vhodné je na pizzu, guláš, maso, rajčata, na ryby či k zelenině a těstovinám.

Paprika působí na krevní oběh, podporuje zažívání, také je vhodná proti kornatění cév. Je dokázáno, že omezuje i mozkové či srdeční příhody. Ostrá paprika dokáže dezinfikovat vnitřnosti od bakterií. Vhodná je do guláše, masa, polévek, sýrů, grilování či k tvarohu.

Skořice nejen, že nádherně voní, ale také vhodně podporuje trávení, působí proti nadýmání a křečím střev či žaludku, povzbuzuje, pomáhá ženám při menstruačních potížích. Čaj ze skořice působí na problémy způsobené chřipkou. Používá se hlavně do sladkých jídel, jako buchty, dezerty, mléčné pokrmy a nápoje.

Pepř stimuluje srdce, žaludek i střeva. Pomáhá podporovat metabolismus a hřeje. Nadměrné pepření je škodlivé. Vhodný je do omáček, k masům, pomazánek, omelet a salátů.

Přečíst  Koření: Provensálská směs

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..