Včela medonosná]Pomůže nám od viróz, kašle, problémy s průdušky. Teď je ten správný okamžik si ho udělat. Pozor pampelišky trhejte v čistém prostředí, a ihned zpracovávejte.
Potřebujeme: 600 ks hlaviček pampelišky, 2,5 litru vody, 3 ks citrón, 1 ks velký pomeranč, 3 kg cukr krystal.
Hlavičky rozkvetlých pampelišek bez stonků vypereme pod tekoucí vodou. Vložíme do čtyřlitrového hrnce a zalijeme 2,5 litry vody. Přidáme omyté citróny a pomeranč, rozkrájené na kolečka a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme a vše necháme 24hodin vylouhovat. Druhý den přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko do čistého hrnce. Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi 2 hodiny, až se med začne táhnout. Čím déle med vaříme, tím je hustší. Hotový pampeliškový med lijeme ještě horký do malých skleniček, uzavřeme víčkem a máme hotovo.
Nepřehlédněte:
- Med jak jej znáte i neznáte – med od našich včelařů.
- Bezinkový med – domácí výroba.
- Med: Přírodní léčitel – posilte vaší imunitu.