Kořenová zelenina: Celer plný vitamínů

By | 14.04.2020

Celer]Celer je další potravinou, která spadá do kořenové zeleniny. Kořenová zelenina se dá strouhat, krájet, přidávat do sladkých i slaných pokrmů, kombinovat s jablkem, ale také s ananasem a jiným ovocem. Můžeme z nich připravovat lahodné šťávy. Z celeru můžeme dokonce připravit i chutné celerové chipsy. Také se z celeru dají připravovat hranolky a pečené celerové řízečky. Stejně jako mrkev, je i celer zdravý.

Pokud máte problémy s vysokým krevním tlakem, potom celer zařaďte do vašeho jídelníčku. Čínská medicína doporučuje celer na nejrůznější zdravotní neduhy už dlouhá staletí. Celer obsahuje látky, které napomáhají k uvolnění svalové tkáně cévní stěny a tím umožnit krvi plynuleji protékat a snížit tak krevní tlak. Stejný účinek má i řapíkatý celer. Z celeru konzumujeme kořen i nať. Nať však v tomto případě neplatí za voňavou ozdobu, protože v sobě skrývá mnoho výživných látek, dokonce více, než samotný plod. Obsahuje velké množství vitamínu C, dokonce větší, než mají citrusy a je bohatá na vitamíny skupiny B. Z minerálů obsahuje celerová nať vápník, zinek, fosfor, draslík, železo i hořčík. Celer také dokáže výborně detoxikovat tělo. Pokud také tělo špatně metabolizuje kyselinu močovou, oceníte právě celer jako výborného pomocníka. Celer pomáhá povzbuzovat metabolismus a zrychlit jej. Celer je pomocníkem i při trávení těžších jídel, protože podporuje játra k výrobě žluči. Silice z celeru účinkují také jako přírodní antibiotikum. Zabíjejí bakterie v ústech, žaludku i střevech. Pomáhají léčit trávicí poruchy, nadýmání a také průjmy. Celer také obsahuje velmi málo kalorií.

Celerová šťáva se doporučuje pít zejména v létě, protože ochlazuje organismus.

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner
Přečíst  Vitamín E: Mandle a semena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..