Štědrý den]Štědrý den v ubývající Luně ve štíru, v 12:15 do střelce. Štědrý den, který připadá na 24. prosince, je posledním dnem přípravy na vánoční svátky. Ve středověku se jednalo o poslední den roku, který začínal právě na slavnost Narození Páně 25. prosince. Se Štědrým dnem je spojeno množství předkřesťanských i křesťanských zvyků a pověr. Štědrý den začínal poslední adventní jitřní mší, při níž byly požehnány ozdoby z přírodních materiálů, kterými se zdobila domácnost. Při obědu bychom se měli postít, nejíst maso a výrobky z něj. Obyčejně se vaří hrachová polévka, nebo fazolová, takzvaná lepší. Na stole by mělo být devatero cukroví, med, česnek, cibule, šupinky z kapra, to proto, aby příští rok jsme měli hojnost a zdraví.
Večeře v Čechách tradičně začíná rybí polévkou, jako hlavní jídlo se podává obvykle kapr. I se štědrovečerní večeří se pojí krajově mnoho obyčejů, které do určité míry přežívají, neboť dnes je tato večeře nejvýznamnějším rodinným společným jídlem celého roku. V posledním desetiletí však společnost dává stále častěji namísto obalovaného kapra při štědrovečerním stolu přednost vepřovým řízkům. Důležité je ale, aby se celá rodina sešla u stolu. Dříve tomu bylo zvykem, každý den, a čekalo se i s jídlem, než přijde ten poslední.
Po večeři bylo zvykem zpívat koledy a případně rozdávat dárky. Nadělování dárků bylo původně spjato s 6. prosincem, památkou sv. Mikuláše, avšak postupně se tento zvyk přesunul právě na Vánoce. K Štědrému večeru se pojí také řada tradičních obyčejů, pomocí nichž se naši předkové snažili odhadnout průběh nového roku. Mezi tyto zvyklosti patří schování kapří šupiny pod talíř, pouštění lodiček, rozkrajování jablka, házení pantoflem, klepání střevícem na kurník, barborky, lití olova apod.
V katolické církvi večer Štědrého dne představuje již začátek oslavy Narození Páně, která připadá na 25. prosince. Proto den tradičně končí půlnoční mše, na které se zpívají koledy, a začíná samotná církevní oslava narození Ježíše Krista. Připomeňte si českou mši vánoční Jana Jakuba Ryby.
Dnešní štědrý den, ve znamení štíra, značí sílu, tvořivost, vášnivost, ale i pravdomluvnost a přímost. Vaši příbuzní do vás budou dobře vidět, nemá cenu nic tajit. Po obědě přechází Luna, do střelce, což může znamenat, že náš žaludek, by se měl držet na uzdě, totéž platí i o naši puse. Buďte dnes upřímní, ale taktní. Stihnete mnoho věcí a budete chtít být i chvíli s přáteli. Nezapomeňte na procházku, a chvíli televizi vypněte. Nadýchejte se čerstvého vzduchu, potěším vás, dnešní den co sníte, nebude tak tragické. Luna ubývá a vy nic nepřiberete, tělo moc rychle a moc dobře spaluje.
Tip na polední polévku
Fazolačka speciál
Sáček fazolí den předtím namočíme, do studené vody. Druhého dne ve stejné vodě uvaříme, až jsou měkké. Solíme po uvaření, přidáme, hrst sušených hub, osmaženou cibulku, prolisujeme dva stroužky česneku do polévky, přidáme majoránku, pepř, sůl, a zahustíme jíškou. Do uvařené polévky, přidáme velkou hrst nasekané petrželky. Podáváme s osmaženou houskou. Gurmáni si mohou přilít trochu, sladké smetany.
Tip na večerní polévku
Horácká rybí
Na půlce másla si osmahneme cibulku, nastrouhanou mrkev, celer, petržel, po osmahnutí zaprášíme moukou. Odstavíme. Mezitím si dáme uvařit rybí hlavy, ryba může být jakákoliv, kapr, lín, sumec. Po uvaření vývar přecedíme, přes sítko, aby se zachytily kostičky. Do vývaru hlavu obereme. Vývar přidáme do osmahnuté zeleniny a povaříme. Přidáme sůl, pepř, trošičku muškátového květu a po uvaření nasekanou petrželku. Podáváme s osmahnutou houskou.
Tip na přecpaný žaludek
Udělejte si čaj z meduňky, je dobré ho mít preventivně doma. Kdo mívá větší obtíže, měl by si připravit čaj z pelyňku, ale pozor pije se jen pár lžic a připravuje se slabý, je totiž velmi hořký. Chlapi nepohrdnou nějakou hořkou bylinou pálenkou. Také pomůže.