Zelí – zázrak zdraví

By | 15.07.2020

Zalí]Stará Hippokratova moudrost, že potrava má být lékem a lék potravou, platí ve velké míře právě u zelí. Zelí se v těžkých dobách chudoby a válek stalo základem výživy s brambory zelí výborně čistí a desinfikuje žaludek a střeva, zvlášť po otravách zkaženými potravinami. Dá se jíst kysané, či v syrovém stavu. Kysané zelí obsahuje množství hodnotných bioaktivních látek – bakterie kyseliny mléčné, vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, minerály jako draslík, hořčík, fluor a enzymy. Kysané zelí rovněž podporuje tvorbu krve a hormonů. Umožňuje bojovat proti únavě, zlepšuje obranyschopnost organismu a zvyšuje odolnost proti stresu. Dále aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Snižuje také vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Podporuje i látkovou výměnu a má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.

Polévka z čerstvého zelí

Příprava: 20 minut + 30 minut vaření

Pro 4-6 osob

  • 1 malá hlávka zelí, asi 500-600 g
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule, na jemno
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1,25 l vody nebo vývaru
  • 1 velký syrový brambor
  • sůl a mletý pepř
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 200 ml smetany na vaření
  • 1 lžíce mleté sladké papriky

1. Hlávkové zelí rozčtvrtíme, omyjeme, vyřízneme košťál a nakrouháme na nudličky. V hrnci rozehřejeme lžíci másla, vsypeme cibulku a necháme ji zesklovatět. Zasypeme moukou a umícháme světlou jíšku.

2. Vlijeme vodu nebo vývar, osolíme, opepříme, přidáme koření, prošleháme a uvedeme do varu. Vaříme asi 10 minut, potom přidáme nakrouhané zelí, nahrubo nastrouhanou syrovou bramboru a vaříme na mírném ohni za občasného promíchání, dokud zelí nezměkne.

3. Nakonec vmícháme smetanu a necháme přejít varem. Na zbylé lžíci tuku krátce zpěníme mletou papriku a ihned jí přelijeme porce hotové polévky.

Do polévky můžete přidat opečenou klobásu, slaninu či jinou uzeninu a polévku připravit i z kysaného nebo sterilovaného zelí a přidat vařené, na kostičky nakrájené brambory, houby a navíc polévku dochutit česnekem.

Přečíst  Jahody I. díl: Rozmanitý původ i odrůdy

Nepřehlédněte:

SMS Věštba
SMS Výklad / banner

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..