Káva]Máte rádi kávu a nedokážete si představit start nového dne jinak než s kávou v ruce? Když se cítíte unavení, šáhnete hned po kávě jako po první pomoci? Vypijete hrnek kávy několikrát denně? Pokud si na tyto otázky odpovíte ano, pak je dost pravděpodobné, že jste na kávě závislí.
I s tím se však dá bojovat, jako s každou závislostí. Pokud toužíte s kávou úplně skoncovat nebo zredukovat počet vypitých hrnečků, jste na dobré cestě. Pro některé konzumenty kávy není problém za den vypít i sedm šálků kávy. I když se vám zdá, že vám káva v ledasčem pomáhá, možná na tuto skutečnost mají jiný názor vaše orgány, jako jsou ledviny, srdce a nadledvinky.
Káva se dnes pěstuje v osmdesáti zemích světa a vzkvétá zhruba na 15 miliardách kávovníků. Za nejcennější látku kávy se považuje kofein. Důležitým zdrojem kofeinu jsou semena kávovníku, kakaovníku, čajové lístky ale i maté.
Kofein patří mezi alkaloidy, které stimulují nervovou soustavu i srdce. Pokud s kávou začínáte, tělo pocítí nabuzující efekt, ale pokud popíjíte kávu každý den, tělo se stane časem pro kofein rezistentní až do bodu, kdy je nutné kofeinový příjem zvýšit.
Právě tady vzniká začarovaný kruh. Káva je kyselého rázu a naše tělo zbavuje vápníku a zatěžuje ledviny, které v noci odbourávají kofein. Pokud tedy patříte mezi ty, kteří jsou na kávě závislí a pijí více jak dva šálky kávy denně, měli byste do svého jídelníčku zařadit přirozené zdroje vápníku jako je sezam, mák, konopné semínko, brokolice, melasa, listová zelenina, fíky nebo rybičky ve vlastní šťávě.
Z mléčných výrobků je dobré zařadit kvalitní sýr. Po vypití se káva v žaludku moc neohřeje, putuje do střeva a kofein z ní pak do jater, kde rozkládá na další chemické látky, z nichž je i kyselina močová. Proto by pacienti s dnou měli kávu omezit. Veškerý kofein žaludek a střevo absorbují do 45 minut od vypití. Účinek kofeinu působí další čtyři až šest hodin. Z jedné středně silné kávy se odbourává kofein v ledvinách až dvacet čtyři hodin.
Pokud trpíte nízkým tlakem, káva je v tomto dobrým pomocníkem. Pokud však naopak trpíte vysokým tlakem, s kávou byste měli zacházet opatrně. Pokud jste ve stresu, kofein jeho účinky ještě umocňuje. To platí také, pokud vás trápí problémy se žaludkem a pálením žáhy, měli byste se kávě vyhnout.
Pokud kávou kompenzujeme probdělé noci, příliš si nepomůžeme. Únava je obranný mechanismus těla, který nám říká, abychom zpomalili. Pokud tedy podporujeme svoji vyprchávající energii kávou, situaci jen zhoršujeme. Pokud jsme unaveni, pojďte se projít, nadýchejte se čerstvého vzduchu nebo si zaběhejte.
Kofein ovlivňuje také hormonální rovnováhu těla. Nejen, že kofein ovlivňuje naše hormony v těle a také inzulín, ale často s kávou máme spojené nějaké sladké dezerty, bábovky, zákusky a jiné sladkosti. Můžete tak mít i sklon k obezitě.
Na kofein by si měly dávat pozor těhotné a kojící ženy, protože kofein přechází i do mateřského mléka. Instantní potraviny se v dnešní době těší velké oblibě, ale v podstatě všechny instantní potraviny, ať už jde o sušené mléko, rozpustné nápoje, kypřící prášek nebo instantní kávu, obsahují hliník. Pokud tedy rádi pijete kávu, vybírejte si alespoň kvalitní kávová zrna, které si před užitím pomelte. Přebytečný hliník výborně vytahuje rostlina přeslička polní, lze ji běžně koupit i v lékárně a uvařit z ní čaj.
Skončit s kávou není jednoduchá věc. Jde o závislost jako každou jinou, ale věřte, že se to dá. Chce to samozřejmě dostatečné odhodlání a pevnou vůli. Ze začátku budete mít abstinenční stavy, které vám třeba nemusí být příjemné. Můžete být více nervózní, podráždění, unavení a kávový rituál vám může velmi chybět. Pokud však zvítězíte sami nad sebou, není lepšího pocitu. První týden to pro vás možná budou muka, ale s každým dalším dnem už to bude lepší a lepší dokud nezjistíte, že kávu k životu už vlastně nepotřebujete.
Pokud by se vám skutečně po kávě stýskalo, zkuste si uvařit místo kávy tradiční českou Meltu. Ne nadarmo byla Melta v dobách války a bídy náhražkou pravé kávy. Voní a chutná téměř stejně, i když paradoxně neobsahuje žádnou kávu a už vůbec ne kofein. Melta je složena ze směsi pražených kořenů čekanky obecné, cukrové řepy, praženého mletého žita a ječmene.
S Meltou chybu tedy určitě neuděláte.