Každý jistě ví, že Vitamíny B a C jsou rozpustné ve vodě, přebytečná porce se z organismu vyloučí a jsou potřebné například ke správné funkci imunitního systému, podporují zdravý růst vlasů a nehtů a tak podobně. Pojďme si nyní poreferovat o vitamínu B2, kterému se také odborně říká riboflavin. Rostliny si jej umí vyrábět sami, živočichové včetně člověka však potřebují tuto látku přijímat skrze potravu (nebo potravinové doplňky).
Na rozdíl od vitamínu C přežije i skutečně vysoké teploty.
Vitamín B2 je takzvaně termostabilní, což jej odlišuje od karotenoidů. Při tepelné úpravě pokrmů, které ho obsahují, dochází k žádným nebo skutečně minimálním ztrátám. Bod tání je zhruba 300 stupňů Celsia, jinými slovy, trouby se určitě nebojte. Zdrojem vitamínu B2 je hlavně hovězí a vepřové maso, ještě lépe vnitřnosti. Jmenovat ale určitě můžeme i vejce, tady by ale bylo těžké jmenovat nějakou pro tělo důležitou látku, která by ve vaječném žloutku přímo chyběla. Pořádná porce vitamínu B2 je i v kakau, mléce nebo tvarohu, což potěší zejména děti a vůbec všechny vášnivé milovníky mléčných výrobků. Dalším vydatným zdrojem jsou oříšky, které jsou na doplnění tohoto vitamínu ideální třeba pro vegany.
Riboflavin, ale také vitamín G nebo ovoflavin, je vlastně jasně žlutým barvivem a současně přímo univerzálním vitamínem. Každý jistě ví, že na správný zrak je zapotřebí vitamín A, nicméně právě vitamín B2 je pro oči neméně důležitým. Jeho nedostatek dokonce ovlivňuje, jak dobře uvidíme během stmívání a šera. Dostatek vitamínu B2 také bude mít pozitivní vliv na metabolismus cukrů a tuků, takže je vlastně i dobrou prevencí proti hrozící nadváze či dokonce obezitě.
Zdravá pleť, ale i nehty a vlasy, přesně to je práce vlastně pro všechny vitamíny skupiny B, riboflavin nevyjímaje. Protože se tento vitamín v těle neukládá, je třeba jej nepřetržitě doplňovat. Jeho nedostatek není krátkodobě nijak zvlášť závažný, dojde jen k pár varovným signálům (mírnější zánět koutků úst nebo spojivek, načervenalý a suchý jazyk). Dlouhodobý deficit ale může vést až třeba ke svalové atrofii. Vyšší porci vitamínu B2 (denní dávka činí pro dospělého zhruba půl druhého miligramu) potřebují lidé trpící diabetem, onemocněním jater nebo štítné žlázy. Totéž platí pro ty, kteří se přechodně léčí pomocí antibiotik.