Steak – Maso]V dnešní době vyznávání mnoho životních stylů, se dostalo do módy i vegetariánství. Mnoho lidí si stále pokládá otázku, jestli je lepší maso jíst či nejíst. A jestli je skutečně tak důležitou složkou našeho potravního řetězce.
Spoustě lidem je líto zvířat, která musí obětovat své životy za to, aby naplnily žaludky lidských bytostí. Je pravdou, že lidský extremismus, vyzkoušet různé druhy zvířat a chutě jejich masa, občas nezná mezí a dohnal spoustu živočišných druhů na okraj vyhynutí. Zabíjení zvířat pro lidské potřeby je dnes velice citlivá otázka, než k tomu bylo kdysi. Existují zarytí vegetariáni, zarytí masožravci a lidé, kteří si v životě vyzkoušeli roli masožravce i vegetariána. Někomu zakazuje jíst maso doktor, jinému náboženství a někomu zkrátka nechutná. Jaký má ale vegetariánství i požívání masa dopad na lidský organismus a zdraví?
Názory na požívání či nepožívání masa se liší i u odborníků samotných. Někteří odborníci tvrdí, že vegetariánství je zdravé, jiní, že je to škodlivé. Na čem se ale shodují, je, že pro člověka je nejdůležitější vyvážená strava. Jíst nejen maso, ale také zeleninu a ovoce.
Záleží i na kvalitě masa, které požíváme. Dnešní rozbory masa často ukazují, že maso v sobě obsahuje látky, pro člověka škodlivé. To je způsobeno i stravou a léky, které zvíře dostává na místech, kde je chováno k účelu lidské potravy. I to je důvod, proč vznikly biofarmy, kde se zvířata ne vždy zabíjejí a produkují tak mnohokrát zdravější živočišné produkty, než jinde.
Podle různých zahraničních i českých asociací a sdružení vegetariánů se tak můžeme dozvědět, že názory, které říkají, že vegetariánům chybí vitamíny a důležité složky jako železo, vápník a vitamín, jsou na omylu. To všechno vegetariáni získávají z ořechů, zeleniny, ovoce a luštěnin. Jsou tedy přece jenom zdravější než ti, co maso jedí.
Pokud tedy chcete žít zdravěji, zbavit se vysokého krevního tlaku, srdeční ischemie, rakoviny střev a prostaty, hypertenze či cukrovky a obezity, zkuste vysadit maso.