Kdo z vás má chuť si dát v chladných dnech horký svařák, má možnost si jej udělat doma. A jak jej udělat a z kterých receptů vybírat?
U svařáku je hlavně důležité, že se nikdy nesmí vařit. V kastrůlku ho sice k varu přivedeme, ale s prvním probubláváním stáhneme plotnu na minimum a necháme důkladně prohřát. To kvůli tomu, aby svařák přebral vůni koření a neodpařil se z něj alkohol.
Medový svařák
Na Medový svařák je potřeba litr červeného vína, pět lžic medu, jednu celou skořici, jednu lžičku hřebíčku, pár kousků badyánu a plátky pomeranče nebo citronu na ozdobu.
Do hrnce nalijeme červené víno, přidáme koření a víno necháme přijít k varu. Poté na minimálním pramenu prohřejeme a do hrnečku dáme med, který necháme ohřát na topení nebo ve vodní lázni. Med se rozteče a ohřeje i hrnek. Poté med zalijeme horkým svařákem. Med se nesmí za žádnou cenu vařit se svařákem, protože by pak ztratil své cenné látky. Nakonec můžeme hrneček ozdobit plátkem pomeranče nebo citronu.
Námořnický svařák
Pro Námořnický svařák potřebujete litr červeného vína, 200 ml vody, citron, jeden až tři panáky rumu, 150 až 200 g cukru krystal, dvě celé skořice a zhruba osm hřebíčků
Koření s cukrem a citronem nakrájenými na plátky vhodíme do kastrolku s trochou vroucí vody. Necháme chvilinku povařit a poté přidáme víno a panák rumu a vše přivedeme k varu. Svařák poté scedíme do sklenic s kolečkem citronu.
Bílý svařák
Na bílý svařák s grepem potřebujete litr bílého vína, jeden grep, 150 g cukru, pět hřebíčků, badyán, a jednu celou skořici. Poté víno i s kořením a cukrem a na kousky nakrájeným grepem přivedeme k varu a povaříme na mírném ohni zhruba čtvrt hodiny. Podáváme ve sklenicích s dílkem grepu na ozdobu.