Vánoční purpura je typickou vůní českých Vánoc. Díky její vůni se v domácnostech navozuje vánoční atmosféra.
Vůně mají svůj původ už v dávných dobách. Šamani využívali různé vůně už při svých obřadech a rituálech. Vůně užívali také staří Evropané, Řekové a Římané. Už tehdy se vědělo o vůních více než dost. Nejčastěji se užívala kadidla, o kterých je zmínka také v Bibli a dodnes se užívají zejména v kostelech. Časem se začalo určovat, která bylinka je k čemu dobrá. Na revma byl vhodný jalovec, na svalové křeče zase anýz a jasmín. Jiné směsi bylin měly magickou moc proti negativním vlivům zlých duchů a lidí nebo se užívaly na podporu lásky a přátelství.
Tradiční purpura byla známá hlavně pro středoevropské obyvatelstvo a to germánsko-keltsko-slovanského původu.
Purpuru známe především tak, že se pokládá na plotnu a nad oheň. Dělá se to tak celá staletí a to zejména proto, že uvolňované teplo znásobí vonný efekt purpury a navíc se tím i suší. Při sušení v teple se vůně bylinek snadněji uvolňuje a tak zejména na Vánoce se v domácnostech nad plotnami a kamny sušily nejrůznější bylinky, které měly navozovat atmosféru Vánoc.
Dnes má doma kamna málokdo, a tak se může purpura zabalit do alobalu a dát na plotýnku, nebo jednoduše položit na topení. Dokonce můžete zkusit purpuru přidat i do vonných aromalamp místo vonného oleje.
Co je to purpura?
Vonný olej je právě důležitou složkou purpury. Doma si můžeme vytvořit vlastní purpuru a provonět si její pomocí náš domov. K její výrobě budeme potřebovat právě vonný olej, který bude Vánoce připomínat. Může se jednat o vůni jehličí, skořice, pomeranče nebo třeba vanilky. Záleží jen na vás a na tom, která vůně vám bude nejpříjemnější.
Pár kapek olejíčku poté přidáme na směs, kterou jsme si předem připravili ze sušených bylin. Může se jednat o levandule, muškátový ořech, mátu, šalvěj, rozmarýn a suché květy různých rostlin, třeba růží, měsíčku nebo chrpy. Chybět nesmí skořice, hřebíček a také jehličí. Fantazii se však meze nekladou a tak je důležité jen sladit vánoční vůně. Připravenou směs bylin potom rozdrtíme a to i za použití mixéru. Směs poté dáme do uzavíratelné sklenice a pokapeme pár kapkami námi vybraného olejíčku a necháme týden až dva pracovat ve sklenici. Poté stačí vůni vypustit do domova za využít uvolňovaného tepla.
Známá je dnes také vonná směs pod názvem potpourri. Tato směs má své kořeny ve středověké Anglii, kde byla často využívána v bohatých sídlech i jako obrana proti dobovému zápachu, který byl cítit všude. Od klasické purpury se liší svým složením, které místo sušených bylinek zahrnuje také sušené ovoce. Směs se tak připravuje déle, aby stačila nasát všechny složky vůně, a poté se nechává volně na stole. Nad teplo se tato směs nedává, protože by teplo ovoce brzy zkazilo a to díky obsahu cukru v ovoci.