Šípky]S podzimem přišel i sběr šípek. Někoho sbírání baví, někdo je naopak nemá rád, možná také díky chlupatým jadérkům, které když se dostanou, kam nemají, dost nepříjemně svědí.
Růže šípková (latinským názvem Rosa canina), planě rostoucí keř, na kterém se celý podzim objevují malé červené plody šípky (latinským názvem Fructus cynosbati). Tyto zdravé plody v sobě obsahují potřebné vitamíny K, PP, C, A, B1 a B2. Díky tomu šípky značně prospívají lidskému organismu. Pomáhají při různých nachlazeních, onemocnění močových cest a skvěle napomáhají obranyschopnosti. Obsahují i lykopen, což je druh karotenu. Keř je rozšíření po celé Evropě. Dokonce i Hippokrates věděl, jak jsou šípky zdravé a ordinoval je svým pacientům. Z 11. století pochází anglosaský herbář, který popisuje pozitivní působení šípků na člověka.
Navíc lze ze šípků připravit lahodný čaj, marmeládu, víno, či sirup. Stačí si jen vybrat dle vlastní chuti.
Marmeláda z šípků
Na marmeládu z šípků bude potřeba jednoho kilogramu šípků, poté až 300 gramů třtinového cukru, půl sáčku přípravku na želírování a jeden citrón.
Šípky musíme samozřejmě očistit od stopek a umýt, poté je vložíme do hrnce, necháme zalít vodou a vaříme tak dlouho, dokud šípky nezměknou. Je potřeba je poté prolisovat přes sítko. Protlak, který nám vznikl, dáme do hrnce a necháme přivést k varu. Při houstnutí dodáme cukr, želírující přípravek a citrón. Chvilku povaříme a horkou marmeládu dáme do sklenic, které zavřeme a necháme je na plechu s trochou vody sterilizovat uvnitř trouby, při teplotě zhruba 85°C po dobu 20 minut. Po vychladnutí skladujeme dnem vzhůru v komůrce, kde je chladno. Vzniklá marmeláda je vhodná i ke zvěřině.