Čaj Lapacho]Do litru vařící vody přidáme 1-2 vrchovaté lžíce lapacha a na mírném ohni povaříme přikryté 5 minut. Poté odstavíme a necháme ještě 15 minut louhovat. Čaj pijeme teplý nebo studený. Jeho chuť připomíná dubovou kůru ochucenou citronem.
Má antivirové, antibakteriální, antimikrobiální, antimykotické a antiparazitické účinky. Harmonizuje meridián sleziny a tří zářičů.
Lapacho červené obsahuje zejména alkaloidy naftochinony, lapachol, lapachon a jejich deriváty, dále flavonoidy, quercetin, kyselinu hydroxybenzoovou, saponiny, přírodní antimykotika, vápník, selen a železo v organické formě. Lehký čajový odvar zlepšuje obranyschopnost těla až o 48%, stimuluje tvorbu červených a bílých krvinek, normalizuje složení krve, díky zmnohonásobení červených krvinek zlepšuje zásobení buněk těla kyslíkem, posiluje srdce a cévy a brzdí růst rakovinných buněk.
Lapacho silným antioxidantem, ochraňuje tělo před různými toxiny a snižuje přecitlivělost těla na různé chemikálie. Podporuje krvetvorbu a omezuje vznik různých krevních onemocnění a leukémie. Dále snižuje vstřebávání glukózy a využívá se při snížení rizika vzniku diabetu. Zlepšuje metabolismus, činnost kostní dřeně, sleziny a slinivky. Odstraňuje z těla různé druhy plísní, včetně nebezpečné candidy, léčí záněty a harmonizuje hormonální systém. Lapacho, omezuje vznik psoriáz, ekzémů, impetiga, migrén, bolestí kloubů, artritidy, Parkinsona, roztroušené sklerózy, vaginálních výtoků a plísní kůže, úst a vaginy. Snižuje množení bakterií typu Brucela, polia viru, herpes simplex viru 1 a 2 a různé původce chřipek. Zklidňuje psychiku a zlepšuje odolnost centrálního nervového systému.