Petržel]Petržel je typická kořenová zelenina, která nesmí chybět v žádné kuchyni. Zároveň jde o nejpopulárnější ozdobu jídel. Nejvíce ji teď můžete najít na své zahrádce, kterou zdobí od jara do léta. Používá se nejenom nať této rostliny, která se přidává do polévek, k bramborám, nebo se jí zdobí jídla, ale také její část, která se nachází v zemi. Ta se často strouhá, vaří a přidává do různých jídel, vývarů i omáček.
Petržel je v podstatě bylina, která má řadu léčebných vlastností, mezi které také patří schopnost čistit krev.
První zmínky o této zelenině pocházejí už z 3. století. Petržel byla symbolem radosti a slávy. Původem je z vyšších poloh Středomoří a dosud tam planě roste. Od 16. století se rozlišují kořenové typy a tehdy byla také poprvé izolována petrželová silice.
Jako přísada nesmí chybět v mnoha jídlech, kde dodává svou typickou aromatickou chuť. Petržel byla v dávných dobách uctívána a používána v kuchyni a také doma pro léčebné účely. Řekové z ní vyráběli věnec a dávali ho svým sportovním vítězům. Petržel se také používala při židovské slavnosti Beránek jako znamení zrození jara. Římané ji používali jako odstraňovač mrtvolného zápachu před pohřbem.
Petržel je zelenina, která obsahuje extrémní množství chlorofylu. Ten právě čistí krev a tvoří nové červené krvinky. Chlorofyl a flavonoidy pomáhají ke zlepšení formování buněčných tripeptidů. Právě jejich vyšší úroveň pomáhá tělu se detoxikovat a efektivně se hojit. Díky svým vlastnostem pomáhá petržel k okysličení buněk. Díky tomu se zvyšuje i buněčná energie a tím i schopnost léčebných mechanismů.
Petržel jako pomocník při mnoha problémech
Petržel obsahuje silicovou směs, která se skládá z myristicinu, limonenu, eugenolu a alfa-thujenu. Díky této směsi dokáže petržel chránit před formováním tumorů. Další látky, které petržel obsahuje, zajišťuje pro naše tělo antioxidační účinky. Zajímavostí je, že obsahuje také třikrát více vitamínů C než pomeranč. Vitamín C je velmi důležitý pro zdravou funkci imunitního systému, mladistvou kůži a zejména pro klouby.
Petržel obsahuje také látky, které zlepšují zrak a pomáhají tělu neutralizovat škodlivé UV záření. Navíc je to velký zdroj kyseliny listové. Petržel má močopudné účinky. Šťáva z petržele byla kdysi podávána pro stimulaci děložních stahů během porodu a pro zlepšení pleti a struktury vlasů. Pomáhá i při astmatu, alergii, bronchitidě a infekci močových cest.
Díky velkému obsahu chlorofylu zlepšuje tělesný pach a dech. Dobře funguje v kombinaci s česnekem a cibulí a pomáhá zlepšit odér skrze vaše tělo. Pomáhá i při problémech se zažíváním. Neutralizuje jedy, plyny a nafouknutá břicha.
Petržel je vhodná při nemoci ledvin, ledvinových kolik a při problémech s močovými kameny. Je vhodná i po zánětech prostaty, při menstruačních problémech a střevní kolice. Dokáže snížit krevní tlak a povzbudit chuť k jídlu. Zlepšuje funkci žláz s vnitřní sekrecí. Výborně čistí pleť.