Oříšky]Máte problém s hlavou, zapomínáte nebo trpíte migrénami, ale i nerovnováhou? Pak jezte ořechy. Ořešák se dožívá stovky let. Vlašský ořech je výtečná pochoutka, ale i lék. Jeho listí je i drogou. Asi si nepamatujete recepty našich babiček, ale ty si s listím barvily vlasy a kůži. Navíc mají listy i antiseptické vlastnosti, desinfikují, obsahují silice, třísloviny, flavonoidy, juglon (chemicky podobný vitamínu K), hořčík, kyselinu elagovou, karotenoidy, přírodní kyselinu askorbovou. Ořešák se používá jako kloktadlo při zánětech v dutině ústní, omývá se jím akné, záněty kůže a opruzeniny. Naše lidová medicína ho doporučuje k zastavení krvácení třeba při zánětech trávicího ústrojí se sklonem ke kapilárnímu krvácení. Ořešák se též přidává do koupelí při nadměrné potivosti nohou.
Plody oříšky sbíráme v září až říjnu. Latinský botanický název ořešáku „Juglans“ vznikl ve starém Římě podle boha Jupitera, jemuž byl tento strom zasvěcen: Jovis glans – Jupiterův žalud. Můžeme používat i olej z ořechů, který je vysoce kvalitní. Obsahuje selen, železo, zinek, vitamín E a B. Příznivě působí na srdce, mozek, cévy, reguluje tlak, pomáhá s artritidou, léčí ledviny, plíce a tlusté střevo.
Léčba 5-8 oříšky pravidelně denně.
Oříšky v medu:
Do tekutého medu naložíme vyloupané oříšky, konzumujeme dle chuti.