Zelené olivy]Olivový olej je velmi zdraví přínosný pro náš organismus. Chrání tělo proti rakovině, napomáhá posílit imunitu, oddaluje stárnutí, napomáhá mírnit bolesti zánětů a snižuje revmatické choroby.
Černé olivy jsou kaloričtější než olivy zelené. Je to možná tím, že černé olivy jsou mnohem zralejší než zelené.
Olivy čerstvě utržené z olivovníku jsou dost hořké, a proto je netrhejte, ale kupujte. Kupované olivy musí projít řadou procesů, které zbavují olivy jejich hořkosti. Metody jak se zbavit hořkosti určuje druh olivy a také region, ze kterého pochází.
Olivy napomáhají chuti k jídlu a ke zlepšení trávení, díky tomu se přidávají do různých salátů, k masům, i na pizzu.
Olej z oliv se užívá i k léčbě různých kožních nemocí a proto jsou olivy ze značné části součástí kosmetického průmyslu.
Olivy mají mnoho odrůd jako Nicoise, což jsou malé černé olivy, které pocházejí ze severní Afriky, nebo jižní Francie, a vynikají svou jemnou chutí.
Další je Arbequina, jsou to malé černé olivy, tvrdé, kyselé a křupavé. Chutnají výborně.
Gaeta jsou malé italské olivy, které mají štiplavou chuť.
Farga Aragon, malé olivy ze Španělska, hutnější, dobře chutnají.
Hondroelia jsou velké řecké olivy světle hnědofialové, tvrdé a trpké. Výborné.
Ligurian Green jsou olivy z Austrálie, které mají strakatou zelenou barvu.
Ligurian Black jsou malé jemné olivy z Itálie.
Cerignola (Bella di Cerignola) jsou to velké olivy z jižní Itálie, mají černou nebo zelenou barvu. Černé olivy se sklízejí v zásadě nezralé a až oxidačními procesy dostávají zelenou barvu.
Náplně oliv jsou různé, můžete je naplnit slaninou, paprikou, pomerančem, mandlemi, lososem, tuňákem, ančovičkami, česnekem a sýrem.
Zkuste si udělat pastu z oliv Tapenade. Rozmixujte vypeckované olivy, smíchejte s olivovým olejem, dejte trochu česneku a pepře.