Beef]Láska prochází žaludkem a většinu mužů na dobré jídlo utáhnete jako na vařené nudli. Co třeba něco francouzského? Znáte boeuf bourguignon? Několik hodin pomalu dušené hovězí, nejlépe kližku, dusíme v troubě s vínem, zeleninou a kořením. Nenechte se mýlit, není to žádný obyčejný guláš, je to jídlo, kterým nepohrdne ani ten nejmlsnější jazýček. A přitom je velmi jednoduché. Připravte si hovězí kližku, mrkev, víno, špek, snítku tymiánu, rozmarýnu, dva, tři bobkové listy, rajský protlak a samozřejmě sůl. Všechno nakrájejte, maso na kostky, mrkev na kolečka, špek na proužky a můžeme začít.
Boeuf bourguignon
Nejprve ve vodě povařte plátky špeku. Pak naplňte litinový hrnec masem a povařeným špekem, doplňte kořením a strčte do trouby, bez poklice, pěkně zprudka, aby se všechno zatáhlo. Přichází na řadu víno. Musí být červené a velmi kvalitní. Na kvalitě vína totiž závisí výsledný efekt pokrmu. Nešetřete s ním. Nesmíte zapomenout přilít silný hovězí bujon, ten skutečný, žádnou chemickou kostku. A znovu s hrncem do trouby, ale maso už je už pod pokličkou. Stáhněte teplotu asi na sto třicet stupňů Celsia a nechte probublávat až do té doby, než se maso stane měkkým. Trvá to opravdu několik hodin. Vytahejte větvičky od koření, lístky bobkového listu a ochutnejte. Ta slast, která se vám rozplyne po jazyku se nedá ani popsat.
K boeuf bourguignon podávejte dušené houby, glazované šalotky a sváteční noky. I jejich příprava je velmi jednoduchá. Šalotky oloupejte, vhoďte na pánev s trochou cukru, soli a podlijte stejným vínem, jakým jste podlévali maso, někdy lze přidat i trochu vinného octa. Cibuličky nechte změknout. Houby osolte, poduste na trošce másla a noky vyrobte z krupice, vajec, mléka a hrstičky parmazánu. Receptů na výborné noky je všude dost.
Pokud by se vám boeuf bourguignon před vaším milým podařilo ukrýt do druhého dne, byla by jeho chuť ještě mnohem intenzivnější.