Chleba]Bez chleba se žádná domácnost neobejde, kupujeme ho denně, denně ho jíme. A to i přesto, že nám příliš nechutná a brbláme nad tím, že ani ten chleba není tím, čím býval dřív. Není divu, velkopekaři chrlí jeden bochník za druhým a hlavu si s jeho kvalitou příliš nelámou. Také vám kupovaný chleba do druhého dne zkysne tak, že se nedá pozřít? Stane z něj něco blátivého, co je od chuti dobrého chleba na hony vzdálené? Zkuste nakupovat chleba v malých pekařstvích, kde na kvalitě stále ještě záleží a pečou ho tady z opravdu tradičních surovin.
Nebo, co kdybyste si zkusili upéct chleba sami, doma. Pokud si myslíte, že bochník nebo šišku nezvládnete vytvarovat, pořiďte si na pomoc domácí pekárnu. Ta vám upeče chleba za pár hodin, s kůrkou světlou nebo vypečenou, je jen na vás jaký program zvolíte. O to, že byste nekoupili tu správnou mouku se dneska už vůbec nemusíte bát. Na trhu jich najdete celou řadu, takže můžete mít chléb pšeničný, výražkový, žitný nebo celozrnný. V mnoha prodejnách také najdete hotové směsi na domácí chléb, do kterých už přidáte jen vodu a dáte péct.
Chleba můžete dochutit dle vlastní libosti. Do těsta můžete přimíchat slunečnicová či dýňová semínka, výborná jsou i lněná a sezamová. Chlebovému těstu sluší i ochucení olivovým olejem, ale i olivy celé, výborný je i s kmínem, s tymiánem nebo s osmaženou cibulkou, upéct můžete ořechovy, škvarkový nebo s kousky uzeného masa. Vaší chuti se meze nekladou.
Bez chleba se lidé neobejdou už od pradávna. Chleba pekli lidé už v době před naším letopočtem a jeho výroba se neustále zdokonalovala. Nejprve se pekl bez kvasnic, chléb s kvasnicemi se objevil až ve starém Egyptě. Dnešní chléb se vyvíjel z kašovité hmoty přes chlebové placky, které mají ještě dnes velký význam na blízkém a středním Východě až ke chlebu z kvásku nebo kvasnic.