Plod muškátovníku
Muškátový oříšek]Každý asi známe muškátový oříšek, který se zcela běžně užívá zejména v kuchyni k dochucení různých pokrmů.
Muškátový oříšek je dobrý sluha, ale zlý pán. Dají se s ním i léčit zdravotní problémy. A jak je známo, je lepší s ním šetřit. Muškátový oříšek má typické aroma, a právě proto bychom si na muškátový oříšek měli dávat pozor.
Muškátový oříšek se získává z muškátovníku, který u nás samovolně neroste. Původem je z malého souostroví Indonésie, ale dnes se už pěstuje v různých zemích, kde je alespoň trochu tropické podnebí.
Strom muškátovníků dorůstá až do výšky 20 metrů a koruna má tvar kužele. Jeho květy připomínají tvarem i vůní naši konvalinku, plody jsou malé pecky, které mají zelenožlutou a načervenalou barvu.
Muškátový oříšek není vlastně oříškem. Jde o jádro plodu muškátovníku. Část plodu je i dužnatý, oříšek se schovává pod tvrdou skořápkou. K dostání je i muškátový květ, ten ale není květem stromu, ale usušeným červeným míškem, který pokrývá tvrdou pecku (oříšek). I známý muškátový květ má využití v léčebných procedurách nebo jako koření.
Zakoupit můžete muškátový oříšek strouhaný, nebo celý. Muškátový oříšek je vhodný k podpoře trávení, a působí proti nadýmání. Ve staré Číně se užíval běžně k léčbě trávicích potíží, muškátový květ a oříšek napomáhají ke správné chuti k jídlu, pomáhají k produkci trávicích šťáv a působí i proti křečím a nadýmání.
Muškátový oříšek: Může i otrávit
Muškátový oříšek se i lépe tráví, běžně se přidává do jídel asijských, slaných i sladkých. Oříšek se dá užívat i samostatně, ale je velice důležité myslet na správné dávkování. Stáčí užívat jej strouhaný na špičku nože po jídle. Dávka se nesmí překročit a nesmí se podávat dětem.
Muškátový oříšek se v minulosti hojně užíval jako narkotikum. Nejvíce byl takto oblíbený v Asii a Egyptě, postupně i jinde ve světě. Má narkotický účinek a v menších dávkách může napomoci proti nespavosti, pro uklidnění při vysokém stresu a nervozitě. Hrozí však předávkování, a v takovém případě dochází u člověka k otravě. Ta se může projevit malátností, ospalostí, zmateností, úzkostí, vytržením z reality a jinými stavy. Pokud se užívá oříšek ve vysokých dávkách, dochází k hlubokému a dlouhému spánku podobnému narkóze a halucinacím. Velká otrava může skončit i smrtí. Stav předávkování se projevuje i nevolností, zvracením, bolestí hlavy a změnou v motorice.
Látky, které oříšek obsahuje, působí nejvíce na hladké svalstvo, a proto je vhodné, aby lidé, kteří mají srdeční slabosti nebo srdeční poruchy, muškátový oříšek nepoužívali. Vyhnout by se mu měly i těhotné ženy, kdy může dojít k potratu nebo předčasnému porodu. Také nepodáváme malým dětem.
U nás se muškátový oříšek užívá hojně jako koření, než v lidovém léčitelství. Aroma oříšku je nasládlé, štiplavé a nahořklé. Bývá součástí kořenících směsí, nejvíce pro přípravu asijských jídel, například kari. Dává se i do perníků, cukrovinek a vánočního cukroví. Používá se i k přípravě alkoholických likérů i do svařeného vína. Používá se k přípravě masa, uzeniny, paštik, zeleniny, nebo omáček.
Využití nachází i v kosmetice, parfémech a vonných olejích.