Muchovník]V tomto článku, vám představím ovoce, nebývalé chuti, krásné vůně a hlavně velkých účinků. Muchovník kanadský. Je původní rostlina kanadských prérií a v Kanadě je pěstován v mnoha odrůdách na plantážích. Chutí je velmi podobné naší borůvce. Muchovník-Amelanchier je krásný keř, dorůstající asi do 2m výšky. Nejvyšší hodnotou muchovníku je jeho vysoká odolnost vůči zimě a rané dozrávání plodů. Každý kdo má malou zahrádku, či volnou plochu si ho může pořídit. Může být pěstován ve vyšších polohách i na krajním severu, kde plodí a dozrává každoročně, a kde jiné ovocné druhy nemohou růst a plodit. Keř je samosprašný. Na zahradě stačí i jen jedna rostlina a dobře plodí. Průměrná úrodnost z jednoho keře je 8 – 12kg oválných tmavofialových bobulí s vysokým ojíněním. Bobule podle vzhledu snadno zaměníte s velkoplodými borůvkami. Bobule jsou šťavnaté, sladké příjemné chuti a barva šťávy je nádherně karmínová. Muchovník patří k medonosným rostlinám. Plody obsahují 8 – 12% cukru, organické kyseliny, třísloviny, až 1% pektinů, karotin, vit. C, B2 a také až 1000mg proc. antokyanů, které jsou nově poznány jako aktivní činitelé v prevenci celé řady chorob a hlavně rakoviny. Dužina plodů je šťavnatá. Šťáva má nádhernou karmínovou barvu a v kombinaci s rakytníkem vytváří podle zastoupení celou barevnou škálu pro míchané nápoje. Z plodů může být zavařenina i kompot. Důležité je, že Muchovník je velice ceněný pro své léčebné účinky. Má řadu výhod, kdy pomáhá v prevenci proti rakovině, jsou tu velice zastoupené pektiny, které pomáhají udržovat stolici a střevní mikroflóru, ve změkčené formě. Lidem, kteří trpí zácpou, bude přínosem. Také se nám po něm bude krásně spát, příznivě ovlivňuje spánkové pochody. Můžeme ho dávat do všeho, jíst neomezeně a kdykoliv, pokud myslíme na uskladnění. Je možné z něho udělat šťávy, džemy, i nasušit, je to rozinka trochu jinak.