Limetka]Limetka se řadí do citrusů a je velmi podobná citrónu. Liší se jen tím, že její plod je menší, méně kyselý a také je zelené barvy. V tuto roční dobu je po limetce velká sháňka a není to jen tak. V létě je doplňkem mnoha chutných salátů, dresinků či koktejlů.
Limetka se sklízí nezralá a po rozkrojení můžete zjistit, že je zelená i vevnitř a neobsahuje téměř žádné pecičky. Někdy může mít limetka i žlutozelenou barvu.
Limetky se pěstují na stromech v tropických oblastech, ale dnes není problém si ji vypěstovat i doma, nejlépe ve skleníku.
Limetky se dělí na dva druhy. Jeden druh jsou limetky mexické. Tyto limetky jsou menší a zcela zelené a dají se u nás sehnat bez problémů, protože se jich tu prodává dost.
Druhý druh jsou limetky perské a u nás už to není tak zcela druh k dostání. Limetky tohoto druhu jsou větší a mají právě žlutozelené zbarvení.
Limetka obsahuje hojně vitamínu B a C a také plno minerálních látek. Kvůli tomu, že je limetka dost kyselá, se nedoporučuje její konzumace příliš často. Pokud hledáte v obchodech správné limetky, šáhněte po těch, co mají svěží zelenou barvu a hladkou slupku. Také ty, které i přes velikost mají vyšší hmotnost, jsou ty pravé.
Limetka: Kam všude s limetkou ?
Limetka nachází svoje využití zejména teď, v tuto roční dobu. Víte ale, kam všude limetku můžete dát a co se s ní dá tvořit?
Limetka je samozřejmě výborným a nepostradatelným doplňkem koktejlů, zejména Mojita či Cuba Libre. Ale použít se dá i do salátu, či dresinků ke grilování. Do salátů můžeme kromě limetkové šťávy použít i limetkovou nastrouhanou kůru.
Vhodná je limetka i na maso. Zkuste limetkou marinovat maso a nemusíte ho už ani solit. Pokud chcete zkusit něco netradičního s limetkou, zkuste ji naložit stejně jako okurky. Takto se to prý dělává hojnou dobu v arabských zemích. Nastrouhaná kůra limetky se navíc používá stejně jako citrónová na moučníky a sorbety.
Limetka se dnes uplatňuje i v kosmetice, kde prý výborně působí zejména na pleť.
S limetkou se dá kouzlit, pokud rádi grilujete, zkuste si připravit speciální dresink. Budete potřebovat jen limetku, bazalku, majonézu, česnek a sůl.
Do majonézy přimíchejte nadrobno nakrájenou bazalku, kolik uznáte za vhodné. Přidejte utřený česnek (můžete i přidat další, dle libosti), sůl a v neposlední řadě přidejte trochu limetkové šťávy a nastrouhejte do dresinku i limetkovou kůru. Pozor! Strouhejte však jen zelenou kůru a limetku otáčejte, bílá kůra je hořká a jistě by vám v dresinku nechutnala.
Kromě zálivek do salátů můžete vyzkoušet i salát s ořechy a nakrájenou limetkou s kousky limetkové kůry. Dle libosti můžete přidat i sýry či zeleninu. Limetka je navíc osvěžující pokud si ji přidáte nakrájenou do obyčejné vody. Zejména v parných letních dnech se limetka náramně hodí.
Nepřehlédněte:
- Citron – Citron je zejména v letních měsících nepostradatelnou složkou různých osvěžujících nápojů, letních pokrmů a hlavně salátů.