Lilek]Tmavě fialový plod, který v obchodě rozhodně nepřehlédnete. U nás se stal lilek poměrně oblíbenou zeleninou, kterou si spousta z nás vychutnává ať už na pánvičce, nebo na grilu.
Jeho původní domovinou je však Indie a Čína, ale úspěšně se mu daří i v našich zahrádkách. Lilek je naprosto ideálním pokrmem při hubnutí. Obsahuje mnoho vlákniny a upravený na spoustu způsobů ho můžete jíst prakticky bez jakéhokoliv omezení. Z 90 % tvoří lilek voda. Nenachází se v něm žádný tuk a je výborným zdrojem draslíku. V tomto dokáže lilek předčít i zelí. Je velmi cenný pro značné množství kyseliny listové, která v těle podporuje tvorbu hormonů. Obsahuje také celou řadu minerálů a prvků. Mezi ně patří mangan, zinek, železo a hořčík.
V arabských zemích se lilek považuje za afrodiziakum.
Syrový lilek však určitě nejezte. Stejně jako nezralé rajče nebo plody brambor, i syrový lilek může obsahovat toxický solanin. Jíst ho však můžete na mnoho způsobů, ať už pečený, vařený, nebo grilovaný. Má lahodnou nezaměnitelnou chuť, která mile překvapí každého. Pokud ho však smažíte na oleji, lilek do sebe nasákne spoustu oleje. Takže při dietách je tato úprava nevhodná.
Před přípravou je vhodné lilek posolit a za pár minut otřít orosený povrch. Tím se odstraní jeho hořká příchuť. Je vhodné vybírat plody mladé s lesklou a hladkou slupkou.
Před úpravou se nemusí lilek loupat a právě pod slupkou se skrývá nejvíce cenných látek. Někdy může mít lilek velká jadérka, ale i těch se nemusíme zbavovat. Dlouhodobě lilek neuchováte, v chladničce vám vydrží maximálně týden.
Lilek roste velmi pomalu, a pokud byste ho chtěli pěstovat doma sami, je nutné si ho předpěstovat. Semínka sázejte už v únoru do vlhkého substrátu a to do hloubky asi 1 cm. Pěstujte ho však v bytě nebo ve skleníku, rostlinka potřebuje k růstu teplo. Chováme se k ní jako k rajčatům. Na záhon ji přesadíme až po zmrzlých mužích. Pokud nemáte zahradu, lilku se daří i v nádobách.
První plody dozrávají začátkem srpna a mají sytou tmavou až černou barvu. V poslední době lze v obchodech vidět i lilky jiné barvy, například růžové, proužkované, či bílé.
Zajímavostí je, že i když se v obchodech řadí lilek mezi zeleninu, ve skutečnosti patří do ovoce. Abyste se mohli těšit z jeho léčivých účinků, je důležité, konzumovat ho i se slupkou. Vždy jde o správnou přípravu. Důležité je lilek před vařením posolit a poté kapesníkem vysušit vodu, kterou lilek pustí. Tím lilek totiž ztratí svoji hořkost.
Lilek obsahuje vitamíny B a C a také měď, vápník, mangan, draslík a síru. Je bohatým zdrojem vlákniny a díky svému složení je výborným pomocníkem k očistě jater a následně také celého organismu.
Lilek příznivě působí na naše tělo
Objevují se názory, že je nutné pít čerstvou šťávu z lilku k tomu, abychom byli zdraví. V tomto se však názory liší, protože neuvařený a tepelně nezpracovaný lilek obsahuje toxický solanin. Pokud se však přece jen rozhodnete užívat šťávu z lilku, užívejte jen omezené množství a nepodávejte ji malým dětem.
Lilek je výborným pomocníkem při problémech s močením a při tvorbě ledvinových kamenů. Lilek má tu moc ledvinové kameny rozbíjet a má i močopudné účinky. Lilek má také příznivý vliv na srdce a kardiovaskulární systém. Jíst lilek by měli lidé i při problémech s pamětí. Příznivě ovlivňuje mozkové buňky a zlepšuje fyzickou kondici.
Lilek má dokonce takové vlastnosti, že působí jako účinná prevence proti onkologickým onemocněním. Upravuje dokonce i hladinu krevního tlaku. Lilek má také mírně projímavé účinky, takže pomůže i se zácpou. Pomáhá i při svalové horečce a posiluje svalovou hmotu. V létě tělo hydratuje a dobře působí i na pokožku.
Tento druh zeleniny je však výborným pomocníkem i v oblasti trávení. Používá se totiž při problémech se zpracováním stravy, kdy lilek nahrazuje umělé náhrady v podobě volně prodejných léků. Lilek upravuje také vylučování žluči a zmírňuje problémy se žlučníkem.
Díky tomu snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá tak správnému fungování srdce. Také upravuje cukr v krvi a tak napomáhá předcházet vzniku cukrovky.
Lilek, dietní jídlo
Lilek výborně působí na úbytek hmotnosti, dokáže totiž výborně zasytit a obsahuje velmi nízký počet kalorií. Lilek si můžete dopřávat na všechen způsob, pouze ho nesmažte na oleji. Tato úprava je totiž nejméně zdravá a lilek při něm také ztrácí nejvíce vitamínů a minerálů.
Vyzkoušet můžete zaručeně dobré recepty.
Lilek nasucho osmahneme na pánvičce nebo upečeme nasucho v troubě. Pak ho nakrájíme nadrobno a stejně tak nakrájíme i cibuli. Směs doplníme o citronovou šťávu a olivový olej. Podle chuti opepříme, osolíme nebo přidáme sladkou papriku. Důkladně promícháme. A podáváme s bagetkou nebo topinkami.
Při užívání lilku si však dávejte pozor na ekzémy. Někdo může být na lilek, stejně jako na jiné druhy ovoce či zeleniny, přecitlivělý a mohl by tak mít zbytečné potíže. Zvláště ti, kteří trpí na ekzémy. Pokožka by se mohla více zanítit a zhoršit se tak její stav. Dokonce i pacienti s revmatismem mohou po konzumaci lilku cítit nepříjemné pocity a bolest se může zhoršit.
Proto, kdo lilek nemá vyzkoušený a ještě se s ním neseznámil, měl by tak učinit opatrně. Většinou se však s alergiemi na lilek moc doktorů nesetkává a jedná se často o výjimečné případy.