Kurkumovník dlouhý]Možná, že dnes slyšíte o kurkumě poprvé, ale pravdou je, že je hojně využívána již od dávnověku. Kurkuma, svým latinským názvem curcuma longa, je indický šafrán a původ má v jihovýchodní Asii. Dorůstá do výšky až metr a roste ve výšce 1500 metů nad mořem, i víc. Nejvzácnější jsou na kurkumě její oddenky a také kořeny. Její květy se podobají lotosu a listy zázvoru.
Ne nadarmo se řadí do čeledi zázvorovitých. Největší oblibě se těší v Indii, Indonésii a Číně.
Kurkuma je vyhledávaná hlavně pro své zdraví prospěšné účinky. Mezi ně patří antioxidační a také protizánětlivé účinky, dokáže tak perfektně pročistit organismus, také snižuje hladinu cukru v krvi a blahodárně podporuje trávení. Je vhodná pro diabetiky.
Cenný je na kurkumě i její olej kurkumin. Ten posiluje funkce orgánů, pročišťuje krev a skvěle chrání kůži, před negativními vlivy z okolí.
Obklady z kurkumy pomáhají na otoky, také záněty kloubů a různé pohmožděniny. Kurkuma i výborně působí na revmatickou artritidu. Ne nadarmo kurkumu využívá indická ajurvéda k léčení různých chorob, mezi nimi i rakoviny.
Kdo by kurkumu neměl užívat, jsou lidé, kteří trpí problémy se žlučovými kameny, žloutenkou, problémy s překyseleným žaludkem a také by se kurkumě měly vyhnout těhotné ženy.
Odvar z kurkumy je velice jednoduchý, stačí povařit její kořen a tím získáme léčivý odvar. Používá se hlavně na pleť. Také pomáhá odstranit parazity, zabraňuje akné a kožním chorobám, vytváří kolagen a dělá pokožku zdravou.
Kurkuma chutná jemně palčivě a využívá se hlavně jako potravinářské barvivo, kvůli své žluté barvě. Sušená forma této byliny je vhodná jako koření do rýže, likérů, omáček, různých druhů mas, knedlíků i moučníků.