Špičková kuřecí prsíčka nadívaná houbami
– pečená v listovém těstě podle táty
Kuřecí prsíčka]Postup přípravy: Předehřejeme troubu na 200°C (plyn 6). Rozkrájíme houby – polovinu nahrubo, polovinu najemno. Do horké pánve nalijeme trochu olivového oleje a pomalu smažíme česnek s houbami, asi 10 minut. Podle chuti osolíme, opepříme a přimícháme sekanou petrželku. Necháme vychladnout. Kuřecí prsa položíme vnější stranou na prkénko a opatrně do nich nařízneme kapsy. Hlavně je nesmíme proříznout. Kapsy naplníme studenou houbovou směsí.
Poprášíme trochu vál hladkou moukou a válečkem listové těsto rozválíme na tlouštku něco přes půl centimetru, do obdélníku asi 45 cm dlouhého a 20 cm širokého. Placku rozřízneme po délce na čtyři stejné pruhy a ty pak omotáme kolem porcí masa s nádivkou. Pásek těsta vineme mírně přes sebe, aby se porce těstem obalila (vypadá to jako kremrole). Těsto trochu potřeme vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě 35 minut.
Příprava hořčičné omáčky: Zatím co se kuře peče, dáme hořčici, bílé víno do horké pánve, promícháme a trochu odvaříme, hlavní je, aby se vypařila vůně alkoholu. Přidáme smetanu a pomalu vaříme, až do chvíle, kdy se začne již zahušťovaná omáčka držet na oblé části obrácené lžíce. Sundáme z ohně a podle chuti dosolíme. Každou kuřecí rolku opatrně rozřízneme na tři části a podáváme s trochou omáčky a – pokud máme rádi – s pár kapkami olivového oleje.
Suroviny pro 4 porce:
- 4 x 200 g kuřecích prsíček bez kůže
- 170 g čerstvých hub, jakékoliv kombinace
- olivový olej
- 1 – 2 stroužky česneku, oloupané, jemně nasekané
- sůl a čerstvě umletý černý pepř
- 1 hrst nasekané petrželové natě
- 1 x 500 g balíček listového těsta
- 1 rozšlehané vejce
- 2 vrchovaté lžíce hrubé hořčice
- 1 velká sklenice bílého vína
- 140 ml smetany na šlehání