Jen obyčejné koření?
Kmín]Kmín spadá do běžného koření, které můžeme najít snad v každé kuchyni. Běžně se používá do různých jídel. Víme ale, odkud kmín pochází a z čeho se získává?
Jde o planě rostoucí bylinu, která se hojně pěstuje jako dvouletá. Dosahuje až jednoho metru výšky. Její původ sahá až do Maroka, Indie, Asie a jižní Evropy. Pozůstatky z kmínu se dokonce našly i v pyramidách Egyptě a z nálezů z doby kamenné víme, že se hojně využíval i tam.
Kmín se jako koření v kuchyni užíval běžně už do raného středověku. Zároveň nacházel velké uplatnění i jako lék v lidovém léčitelství. Zvláště o osvětu o jeho dobrých účincích se snažila abatyše Hildegarda z Bingenu. V 16. století v Anglii se běžně dělával i tzv. kmínový koláč. Kmín byl považován za magickou bylinu a přisuzovala se mu tak i magická moc. Měl napomoci odeženout čarodějnice a také udržet lásku a věrnost mezi milenci. Přinášet měl i věrnost holubů, hrdliček a domácí drůbeže. Mezi chovateli se šířilo i rčení, že se nikdy nezatoulá ten holub, co má na sobě nalepený malý kousek těsta spolu s kmínem. Také v Rusku si kmínu vážili, slavili tam tzv. kmínový den. V tento den se zde pekly koláče, perník, chléb, vařila se i polévka, zelí, brambory a hojně se pil kmínový kvas. Kmín se vlastně dodnes užívá do různých likérů.
Čaj z kmínu
A co ve skutečnosti semena kmínu obsahují? Jde především o silici, která má 60% karvonu. Tato silice napomáhá ke správnému trávení a napomáhá uvolnit jak křeče žaludeční, tak střevní. Napomáhá od nepříjemného nadýmání.
Kmín jako koření tradiční je dobře známé, ale jako koření léčivé už známé tolik není. Kmín se přidává do vody, ve které se vaří brambory. Proč tomu tak ale je? Jde jak o chuť, tak také kmín je pomocníkem, který napomáhá neutralizovat škodlivý solanin, který je obsažen hlavně v zelených a naklíčených bramborách. Solanin, který brambory obsahují, může zhoršit zrak a způsobovat srdeční potíže.
Kmín ať už celý, mletý, nebo drcený se přidává i do polévek, které se dělají ze zeleniny, která může způsobit nadýmání. Navíc kmín je vhodný i pro kojící matky, protože podporuje tvorbu mateřského mléka a je vhodný pro kojence a malé děti, při zažívacích problémech. Napomáhá také ke správnému vykašlávání. Doporučuje se také jej žvýkat, aby se předešlo i zápachu z úst. Kmín se používá i v aromaterapii, kde se z něj získává olej a užívá k inhalacím, obkladům i masážím, které mohou pomoci při migréně, nadýmání, poruchách trávení, žlučových kamenech, zácpě a k zástavě menstruace. V těhotenství by se však neměl kmínový olej užívat a semena kmínu jen v omezeném množství. Kmín také prohřívá tělo.
Víte, že si můžete z kmínu udělat i čaj? Stačí lžičku semínek kmínu, trošku jablečných slupek, čerstvých i sušených a necháme povařit zhruba 7 minut a louhovat 10 minut. Tento čaj by měl pomoci proti nadýmání, bolení břicha a pro tvorbu mléka. Pije se až 3x denně po jednom šálku. Podávat se může v malém množství i dětem od dvou let.