Ilustrační obrázek – Kefír]Metoda užívání starodávné tibetské houby ke zlepšení trávení a navrácení obranyschopnosti se v Tibetu a na Kavkaze užívá přes více jak 5000 let. Dříve se tyto houby užívaly, aby prodloužily trvanlivost mléka. Postupem času, se začaly houby využívat k výrově léčivého nápoje – kefírů. V dnešní době jsou tyto speciální houbičky k dostání i u nás u speciálních pěstitelů.
Nápoj vitality vytvoříte tak, když tyto houbičky vložíte do čisté sklenice a zalijete mlékem. Nezapomínejte však, že mléko musí být živočišného původu, aby se měly houby čím krmit. Poté tuto sklenici vložíte na teplé místo a do 24 hodin by vám měl vzniknout kefír. Pokud se rozhodnete ji dát do lednice, čas do zhotovení kefíru je kolem 7 dnů, sklenici však přikryjte látkou, aby mohly houby dýchat. Přes den můžete sklenici protřepat nebo zamíchat, aby měly organismy ve sklenici možnost dostat se k čerstvému mléku.
Hotový kefír se pozná podle toho, že na stěnách nádoby se tvoří usazeniny a v nich tzv. říční korýtka.
Kefír se dále může buď přecedit a vypít, nebo nechat další den, kdy se spotřebuje laktóza, která v něm zbyla a kefír se úplně zahustí.
Pamatujte, že houby nesmí přijít do styku s ničím, co je z kovu, proto používejte pouze plastové či skleněné nádoby. Jakmile kefír přecedíte, houby můžete zalít dalším mlékem a vytvořit tak další kefír.
Kefír si dopřávejte jako poslední jídlo dne. Nejlépe po večeři. Kefír se dá využít také jako mast na kožní vyrážky. Kefír dává trávení do správného stavu, přispívá k detoxikaci a čištění celého těla, ve svém obsahu má přírodní antibiotika, které léčí záněty a bojují proti plísním, působí proti stárnutí.