Základní potravina starého českého stolu
Ječné kroupy]Dříve, když ještě nebývalo u sedláka dost chleba, zcela ho nahrazovaly kroupy. Dělaly se z nich knedlíky, sladké i slané kaše, nákypy, karbanátky, polévky i buchty, odvary a dokonce i čaj. Často se tak dělo v zimě než přes léto, protože ječné kroupy patří mezi potraviny, které člověka prohřívají a dodají energii.
Ječné kroupy se dříve přidávaly do jídelníčku římských gladiátorů, také stavitelé pyramid rozdávali dělníkům ječné bochánky. Dnes už se s výrobky z ječných krup příliš nesetkáte a to je velmi špatně. Na trhu je mnoho pečiva z bílé mouky, slazené musli a vločky, které však nevynahradí ječné kroupy. Čím nižšímu počtu výrobních procesů byla potravina vystavena, tím je hodnotnější a kvalitnější.
Ječné kroupy obsahují mnoho křemíku a díky tomu udržují vazivovou tkáň stabilní. Také posilují šlachy, vazy a chrupavky, zpevňují cévy, vlasy a nehty dělají silnější a transportují vápník do kostí a posilují kostní stavbu. Ječné kroupy také zlepšují léčení ran i kostí a jsou významnou prevencí onkologických problematik.
Křemík ve velké míře obsahují i rýže natural, ovesné vločky, přeslička rolní, proso, bramborové slupky, kopřivy i ječmen. Křemík do sebe dostanete, když si ráno uděláte ovesnou kaši, během dne popijete čaj z přesličky rolní, nejlépe však v kombinaci s další bylinkou. Zkuste třeba citronovou trávu.
K obědu si můžete udělat dušenou zeleninu s pečeným bramborem, ale neloupaným. Na večeři si můžete udělat třeba kroupového Kuby.
Mnoho vitamínů
Dokonce i pivo obsahuje křemík a to i ve své nealkoholické formě. Ječné kroupy však kromě křemíku obsahují i vitamíny skupiny B, zejména vitamín B5, který obsahuje protizánětlivé látky a má pozitivní vliv na barvu našich vlasů. Dále ječné kroupy obsahují vitamín E, vápník, fosfor, hořčík, draslík, měď, selen, zinek, mangan ale také omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny.
Díky kombinaci těchto všech vitamínů patří kroupy mezi protizánětlivé potraviny. Obsahují dokonce i cholin a lutein, které regenerují jaterní lalůčky a dobrým vlivem na náš zrak.
Ječné kroupy by měli pravidelně konzumovat, ti kteří mají problémy s trávením, peristaltikou střev, zrychlením metabolismu, nebo pacienti s problémem s produkcí žluče. Ječné kroupy pomáhají i na vyladění vazivové tkáně, činnost jater a žaludku a ke zmírnění křečových žil. Dále také ječné kroupy prohřívají organismus, stabilizují hladinu krevního cukru, snižují LDL cholesterolu, pomáhají se snížením váhy, remineralizují organismus a detoxikují ho.
Vyzkoušet můžete také ječmen, ten změkčuje a zvláčňuje a pozitivně působí na činnost střev. Podporuje také vylučování starých nadbytečných zplodin živočišných produktů. Ječné kroupy a ječmen působí blahodárně na tělesnou i duševní konstituci člověka. Proto je velká škoda, pokud ve svém jídelníčku nemáte zařazeny tyto dvě potraviny.
A tady je pár tipů, jak si zpestřit svůj jídelníček zaručenými recepty s obsahem ječných krup. Zkuste si doma udělat například klasického staročeského kroupového kubu.
Recept na staročeského kroupového kubu
Na něj budete potřebovat tři sta gramů ječných krup, osmdesát gramů sušených hříbků, jednu polévkovou lžíci lněného oleje nebo sádlo, tři cibule, majoránku, česnek a himalájskou sůl.
Staročeský Kuba se dle tradice uchystává na sádle. Do větší pánve nasypte kroupy, sušené hříbky, najemno pokrájenou cibuli, zalijte vodou, osolte a duste do měkka. Jakmile se vyvaří veškerá voda, přidejte lněný olej nebo sádlo, majoránku, prolisovaný česnek, zamíchejte a podávejte s hromádkou dobrého kyselého zelí.
Takto prohřátou směs můžete umístit také do vymazané nádoby, ve které můžete ještě kubu jemně dopéct a dopřát si tak bábovku slaného typu.
Ječné kroupy se však dají užít i do salátů. Zkuste si připravit domácí voňavý kroupový salát.
Potřebovat budete dvě stě padesát gramů ječných krup, dvě stě padesát gramů cherry rajčátek, padesát gramů pórku, dvě stě mililitrů podmáslí, sto gramů papriky červené, sto gramů rukoly a pět gramů petrželové natě, dále slunečnicová semínka a himalájskou sůl.
Kroupy povařte do měkka. Jak budou hotové, přidejte překrojená rajčátka, pórek na kolečka, papriku na tenké proužky, rukolu a petrželovou nať. Promíchejte s podmáslím, prolisovaným česnekem, himalájskou solí a se slunečnicovým semínkem. Podávat můžete k obědu i k večeři.