Kopřiva dvoudomá 2011]Jaro je tu a s ním i svěží krásně zbarvená zelená, která je vidět všude kolem nás. Příroda se už dávno probudila, rozvila všechny svá poupata a nabrala novou energii. Nastala zkrátka sezóna všeho zeleného. Ale zelená je i pro lidské zdraví velmi prospěšná. Je více, než vhodné, pít zelené nápoje, jíst zelenou stravu, nebo zelené klíčky.
Za zelený nápoj se považují ve vodě rozmixované směsi čerstvých bylin. Připravit ho lze, z kterékoliv zelené natě, kterou si přinesete z čisté lokality. Do zeleného nápoje se často trhá jetel luční, kopřiva dvoudomá, vojtěška lucerka, list smetanky lékařské, kostivalu lékařského, šťovíku, jitrocele kopinatého, nebo list řebříčku obecného. Rozmixované byliny ve vodě se slijí do plastové láhve a nechají hodinu uležet, během toho se několikrát láhev protřepe a nakonec se nápoj scedí. Poté se může ihned podávat. Nápoj by měl mít svěží travní barvu, pokud bude barva olivová, nekonzumuje se.
Naklíčená semena obilovin, luštěnin a také dalších rostlin obsahují vysoká čísla vitamínů a enzymů. Také se tímto procesem zlepšuje stravitelnost semínek. Naklíčit můžeme semena fazolí mungo, hořčice, vojtěšky, čočky, ředkvičky, fenyklu, červené řepy, brokolice, řeřichy, čekanky a obilí. Naklíčit se nechávají v nádobě, kterou dvakrát denně prolijeme vodou. Za tři dny jsou vypěstované klíčky a ty se poté přidávají do salátu.
Tzv. green food, v překladu zelené potraviny, obsahují všechny zdroje základních živin, minerálů a vitamínů a navíc ve zcela přirozené formě. Trvale by je měli konzumovat lidé, kteří žijí v poničeném životním prostředí a stravují se pouze průmyslově zpracovanou stravou.
Do zelených potravin spadají chlorela, mladý ječmen, spirulina a vojtěška alfa
Do těchto potravin a nápojů se přidává chlorofyl, rostlinné zelené barvivo, které podporuje krvetvorbu, zlepšuje krevní obraz, brání zánětům, infekcím, urychluje hojení ran a popálenin a má dezinfekční účinky. Značně ovlivňuje přenos kyslíku a zlepšuje práci orgánů.
Nepřehlédněte:
- Jak správně odpočívat?
- Jaro
- Jaro: Nová energie nebo jarní únava?
- Velikonoce: Svátky jara
- Věštba – jaro 2013
- Zatočte s jarní únavou
- Jaro je tady