Luštěniny]Někteří mají luštěniny rádi, jiní je nesnáší. Důvodů mohou mít lidé několik. Nelíbí se jim jejich obyčejnost, těžší stravitelnost, neznalost receptur, nadýmání atd. Je pravda, že taková čočka nakyselo s okurkem se velmi rychle omrzí. Ale s luštěninami se dají vytvářet mnohem lepší a chutnější recepty. Například tzv. cizrnový hummus, karbanátky z červené čočky, dušené mungo fazolky s rýží atd. jsou velmi chutné a zajímavé recepty. Často a lehce jim člověk podlehne. Právě luštěniny zajišťují kvalitní bílkovinu z rostlinných zdrojů.
Luštěniny jsou čistou a přirozenou potravinou, bez větších úprav a zásahů. Obsahují zejména zajímavé množství vlákniny. Snadno tedy člověk naplní doporučené množství vlákniny na den. Pozor je však potřeba dávat u dětí, u kterých se adekvátní příjem vlákniny na den počítá následovně – věk plus 5 gramů a vyjde nám z toho jejich doporučená denní dávka na den. Strava tříletého dítěte tedy odpovídá zhruba osmi gramům vlákniny na den. Pokud by děti byly denně zatěžovány nadbytečným množstvím vlákniny, jejich tenká střeva by se stala zranitelnějšími a mohou trpět bolestmi bříška, nadýmáním a zácpou. Vhodné luštěniny je navíc dobré jim mixovat na jemnou pastu.
Luštěniny jsou navíc přirozeně bezlepkové potraviny a díky obsahu vlákniny snižují hladinu LDL cholesterolu, mají čistící účinky na střevo a brání vzniku polypů.
Luštěniny navíc mají velmi nízký glykemický index, tím tedy stabilizují hladinu krevního cukru, šetří produkci inzulínu a jaterního glykogenu, stabilizují hmotnost a navozují pocit sytosti. Pomáhají i při diabetu I. a II. typu.
Pokud se stravujete alternativně a bílkoviny čerpáte jen a výhradně z luštěnin, nezapomeňte je často kombinovat s mořskou řasou, případně je uvařit s rýží. Výborného aminokyselinového složení dosáhneme, pokud vaříme mungo fazoli společně s rýži Basmati. Jejich doba přípravy je totožná a můžeme k nim přidat i kousky dýně, ať už máslové nebo hokkaido, dále pórek, mrkev a cibuli a zalijeme je horkou vodou, poté dusíme. Ke konci varu přidáme lněný olej.
Nejčastějším důvodem, proč někteří lidé nekonzumují luštěniny, byť jim chutnají, je právě jejich nadýmání. Jde o nepříjemnou věc a tak spoustě lidem nezbývá nic jiného, než se luštěninám vyhýbat. Aby vás netrápilo nadýmání a mohli jste si užívat luštěnin do sytosti, je třeba luštěniny před jejich vařením namáčet a to někdy i den předem. Čím déle se luštěniny namáčí, tím lépe. Vodu, ve které se luštěniny namáčely, slijeme. Výjimkou je v luštěninách červená čočka, která se prodává už loupaná a je tedy zbavena slupky a zároveň zdroje nadýmaní – oligosacharidů. Právě oligosacharidy, které obsahují slupky luštěnin, ve střevě kvasí a způsobují nadýmání.
Lepší stravitelnost luštěnin zajistíme i v případě, pokud k varu přidáme kousek mořské řasy. Mořské řasy používáme vždy v dávkování jeden gram na osobu.
Výborné jsou luštěniny, pokud se je naučíme vařit s kořením nebo bylinkami. Do směsi lze přidat kardamom, fenykl, bobkový list ale také saturejka. Ta právě nejvíce omezuje nadýmání a luštěniny se pak dají bez obav konzumovat. Každý musí vyzkoušet sám, co jeho zažívání nejvíce prospívá. Luštěniny jsou rostlinné bílkoviny, a proto je nikdy nekombinujeme s bílkovinami živočišnými.
Některé z luštěnin lze také namáčet, fazolky mungo, i čočku a je jedno jakou. Tedy nechat je naklíčit, abychom byli přesnější. Pokud luštěniny necháme 24 hodin v misce s vodou a pak vodu scedíme a udržujeme klíčky stále vlhké, brzy se objeví první klíčky. A ty v sobě ukrývají velké množství vitamínu E, C, a dalších životodárných enzymů. Doporučená denní dávka takto naklíčených fazolek a čočky čítá asi jednu polévkovou lžíci. Jiné druhy luštěnin nenakličujeme. Existuje také totiž tzv. klíčková otrava. Proto je lepší cizrnu a další luštěniny raději povařit. Klíčky munga a čočky lze však konzumovat bez obav.
Luštěnin existuje velká spousta, červenou čočku všichni známe, cizrnu také, dokonce i mungo nebo červené adzuki. Ale co takový koňský bob, což je luštěnina opravdu s velkým „L“. Musí se sice vařit podstatně déle, protože ho chrání hrubá slupka, kterou je třeba otevřít, aby se jednotlivé boby vytlačily. Ty se hodí zejména na pomazánku.
Luštěniny bychom si měli dopřávat alespoň 3x týdně, spíše k obědu než k večeři. S luštěninami můžeme i experimentovat. Z fazolí lze upéct také bezlepkové čokoládové brownies. Nebude jen dobré, ale také sladké a syté.