Jahoda]Jak již bylo napsáno, jahody mají mnoho léčebných účinků. Mezi lidovými léčiteli se užívaly k pročištění zažívacího traktu, a také se vědělo, že zlepšují látkovou výměnu. Na močové kameny zabíraly natolik, že je pomáhaly vyloučit. Při dně mírnily bolesti a stejně účinkovaly i při revmatismu, či artróze. Také působí antibakteriálně a pomáhají při srdečních nemocích, vysokém krevním tlaku, chudokrevnosti, nebo při žaludečních vředech. Výborně dezinfikují ekzémy i hnisající rány. Díky jejich výborným vlastnostem se užívají hojně i v kosmetice. Také zvyšují sexuální apetit a výkonost. Podle odborníků je to vysokým obsahem zinku, které obsahují semínka tohoto ovoce. Mužům tak pomáhají jahody aktivovat spermie a ženám rychleji dosáhnout jak vzrušení, tak i orgasmu.
Jahody však přes svoje blahodárné účinky mohou způsobovat alergie a to ve formě puchýřků na jazyku, nebo na sliznicích ústní dutiny.
Také by je neměly užívat kojící maminky, protože obsahují potenciální alergeny, které by mohly přejít do mateřského mléka. U dětí je potřeba po první dodání zkontrolovat, zda nejeví známky alergie.
Nejlepší jsou čerstvě natrhané jahody, které jsou sladké, zdravé a obsahují jen málo kalorií.
Z jahod se často připravují marmelády, džemy, vína, mošty, kompoty a rosoly. Také jsou výborné se šlehačkou, či s trochou cukru a mlékem, také se z nich připravují dorty, dezerty, poháry, zmrzliny, polévky i bublaniny. Jahody jsou zkrátka v kuchyni oblíbené. Dobré jsou i na ozdobení pokrmů.
Jahody by měl mít rád každý, nejen pro jejich krásu a chuť, ale hlavně a to především pro jejich léčebné schopnosti, které mají výborné účinky na naše zdraví.