Hřebíček: Účinná dezinfekce
Hřebíček]Další z koření, které ve Vánočním období nesmí chybět je hřebíček. Jeho vůně je nezaměnitelná a ve vánočním cukroví, perníčkách i nápojích nepostradatelná. Navíc má v sobě hřebíček i příjemné zdravotní účinky.
Hřebíček se získává ze stromu hřebíčkovce vonného. Jde o jeho usušené poupě a sbírá se těsně před dozráním. Poupata jsou zpočátku zelenožluté a nakonec přejdou do červené barvy, kdy se sklízí. Hřebíček se dováží nejvíce z Madagaskaru a Zanzibaru. Poupata se ze stromů sklízí ručně a suší se dokud nedostanou hnědou barvu a nezdřevnatí.
Hřebíček je výborným pomocníkem k odehnání bolesti zubů a dásní. Říká se, že bychom při takových bolestech měli kousnout do hřebíčku. Působí jako místní anestetikum. Necháme hřebíček dotýkat se bolavých míst, dokud nás bolesti nezbaví. Můžeme použít i olejíčky z hřebíčku a tinktury. Také se používá hřebíček k osvěžení dechu, buď žvýkáním, nebo vyplachováním úst jeho odvarem. Hřebíček dokáže ústní dutinu skvěle dezinfikovat. Stejně můžeme i olejíček z hřebíčku vmasírovat na bolavá místa.
Hřebíček se hojně užíval v dávných dobách v Asii a Číně jako dezinfekční prostředek. Výtažky z hřebíčku a hřebíček samotný se užívaly buď k dezinfekci úst, ale i na poraněnou kůži a rány, které se špatně hojily. Pokud se hřebíček používá vnitřně, i v tomto podání má antiseptické účinky. V této formě je vhodný při žaludečních katarech, otravách jídlem a střevních problémech. Nejlépe se pro tuto formu hodí tinktura.
Hřebíček: Součást parfémů
Účinky hřebíčku se používají i v aromaterapii. V této formě hřebíček dezinfikuje dýchací cesty, plíce a průdušky a také nosní dutiny. Nesmíte to však přehánět, jinak by mohly být sliznice podrážděné. Pomocí aromaterapie se dá očistit i místnost nebo byt, kde se nachází nemocný a aby se tak omezilo nákaze nemoci.
Hřebíček má teplou a silnou vůni a používá se i jako afrodiziakum, aby probudil lidské smysly. Hřebíček se proto přidává i do vůní, vonných olejů, koupelí a drahých parfémů. Právě hřebíček se stal u nás hlavním činitelem vůně Vánoc, který dokáže pořádně provonět byt.
Hřebíček zároveň dokáže i prohřívat tělo. Proto se přidává hlavně do nápojů pro zahřátí, které se v zimě hojně prodávají, nejvíce na trzích. Jeho výrazná vůně i chuť zapříčinila to, že se hřebíček přidává do různých pokrmů. Například při úpravě masa, zvěřiny, kompotů, zavařenin, ale také do naložené zeleniny a hub. Navíc nachází uplatnění i v cukrovinkách a likérech. Ochucují se s ním sladké pokrmy a hlavně punče a vína.
Hřebíček je také vhodný k dekoraci a to zejména v období Vánoc. Určitě si všichni pamatují na to, kdy jako dítě každý propichoval pomeranč hřebíčky a dělal z nich různé tvary a obličeje. Nejen, že výsledek může sloužit jako ozdoba, ale zároveň dokáže i provonět byt.