Hlíva ústřičná]Hlíva ústřičná, je známá houba, kterou můžeme najít v českých lesích. Je velice prospěšná našemu zdraví, protože obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které jsou vysoce blahodárné pro naše zdraví.
Hlíva je jedla a také dřevokazná houba, která patří do čeledi hlívovitých a která také roste v trsech volně v přírodě. Převážně roste na stromech, hlavně na kmenech, či pařezech vrb, ořešáků, topolů, dubů a buků, z kterých čerpá sílu.
Hlíva ústřičná]Hlíva ústřičná, je známá houba, kterou můžeme najít v českých lesích. Je velice prospěšná našemu zdraví, protože obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které jsou vysoce blahodárné pro naše zdraví.
Hlíva je jedla a také dřevokazná houba, která patří do čeledi hlívovitých a která také roste v trsech volně v přírodě. Převážně roste na stromech, hlavně na kmenech, či pařezech vrb, ořešáků, topolů, dubů a buků, z kterých čerpá sílu.
Její klobouk je až 20 centimetrů široký a v dospělosti je vějířovitý s ostrým okrajem, také je masitý a hladký. Barva hlívy je různá, od břidlicově šedé až do světle hnědé s modrým odstínem. Její lupeny jsou krásně čistě bílé, ve stáří je tmavší, sbíhavá na třeň. Dužina hlívy je pružná a také šťavnatá a příjemně voní.
Hlíva je velice zdravá, protože obsahuje aminokyseliny a také vitamíny B, D, C, a K. Dále obsahuje stopové prvky, mezi nimi například železo, draslík, fosfor, selen, sodík, zinek, jód, bór, beta 1, 3-D glukany, mevinolin, také množství důležitých proteinů, steroly, enzymy, chitin, chitosan a mastné kyseliny.
Nejvíce podporuje imunitní systém, zvyšuje i tvorbu protilátek, proti patogenním bakteriím virů a plísním. Také zvyšuje tvorbu červených krvinek, posiluje tak vitalitu a výkonnost, také likviduje nebezpečné radikály, pomáhá snižovat cholesterol v krvi, a také pomáhá při alergiích různých druhů. Glukany, které obsahuje, pomáhají i při ozařování, kde mírní jeho negativní účinky, také mají preventivní účinky proti zhoubnému bujení rakoviny.
Hlíva se dá zakoupit ve specializovaných obchodech na zdravou výživu, kde je k dostání čerstvá, sušená, a také namletá v tobolkách. Výtažky z hlívy a izolované glukany jde zakoupit i v lékárně. Hlíva se dá i pěstovat, jako žampiony. Dají se z ní dělat řízky, saláty i guláše.