Máslo základem stravy
Ghe, ghí]Co si dáváte každé ráno ke snídani? Pečivo, ovesnou kaši nebo míchaná vajíčka? Kvalitnější pečivo je chystáno z žitné mouky nebo z kvásku. Čím ho však namazat? Dnes máme na výběr klasické máslo nebo mnoho hůře stravitelných margarínů. Margaríny konzumuje spousta lidí a stále se zařazují do zdravé výživy, i přesto, že o tom spousta odborníků pochybuje a raději dává přednost klasickému máslu. Máslo se získává z mléka volně pasoucích se krav a platí stále tedy za zdravou potravinu. Takové máslo neublíží nikomu.
Máslo obsahuje mnoho vitamínu A, který je nezbytný pro funkci našeho zraku a to pro vnímání barevného spektra. Zároveň zajišťuje správný vývoj sliznice, kosterního aparátu, podporuje krvetvorbu a zrání ženských a mužských pohlavních buněk. Také zvyšuje aktivitu imunitního systému, pomáhá při léčbě akné a kožních zánětů. Tyto účinné látky nenajdeme však jen v másle, ale také v oranžových plodech ovoce a zeleniny a také v živočišných produktech jako je žloutek, játra a ryby.
Máslo obsahuje také všechny vitamíny rozpustné v tucích, obsahuje tedy i vitamíny D, E a K. Také omega 3 kyseliny a 6, ty se však nacházejí jen v másle, které pochází z volně pasoucího se skotu. Je to dáno zejména stravou skotu, pokud je krmen pouze granulemi, nedokáže si vytvářet dostatek živin sám pro sebe natož pro produkty z jeho mléka.
Máslo bylo součástí našeho jídelníčku odnepaměti. Máslo rozhodně za naši nadváhu, kterou v dnešní době řada z nás trpí, nemůže. Třicet procent tuku, který se v másle běžně vyskytuje, řadíme mezi mononenasycené tuky. Tyto stejné tuky najdeme i v olivovém oleji.
Speciální zdravé máslo
Tuk v másle tlumí růst patogenů a vzhledem k tomu, že obsahuje kyselinu laurovou, tak je tato funkce ještě více umocněna. Samozřejmě, pokud si máslo namažeme na kvalitní pečivo, není tomu co vytknout. Pokud však z másla děláme bábovky a dezerty, krémy, zpracováváme z něj pomazánku, mícháme je s rybičkami a masem, nebo je zamícháme do bramborové kaše, pak má taková strava pramálo společného se zdravou výživou. Takovéto potraviny jako je máslo je potřeba konzumovat v co nejpřirozenějším stavu.
Existuje však přepuštěné máslo zvané ghí. Jde o máslo, které je ověřeno tisíciletou tradicí, kdy se speciální technikou odděluje tuk od pevných mléčných částic. Příprava může sice znít trochu složitě, ale věřte, že tomu tak není a že je natolik snadná, že si je bez větších potíží jste schopni připravit i doma. Takováto technika nás vyjde mnohem levněji, než kdybychom si takové máslo zvlášť kupovali.
Podle ajurvédské medicíny takovéto máslo posiluje ojas, což je zdroj životní energie. To je samozřejmě základem naší imunity i tělesné a duševní pohody. Stará indická filosofie praví, že takové máslo podporuje zdravé proudění veškerých tekutin těla, protože je samo energií, kterou může propůjčit naší podstatě. Výborně také posiluje nervovou soustavu a unavenou mysl. Posiluje také trávicí oheň a podporuje vstřebávání výživných látek a zvyšuje nutriční hodnotu potravin. Ghí je podle jogínů jednou z nejefektivnějších konzervačních látek potravin a léčiv. Tím čím je olivový olej pro Itálii je máslo ghí pro Indii. Francie už také podlehla kouzlu tohoto speciálního másla.
Výroba a použití
Ghí je speciální v tom, že postrádá všechny pevné mléčné části a můžeme je použít i tam, kde je zapotřebí vyšší teploty. Jeho bod zakouření je v porovnání s ostatními oleji mnohem vyšší. Takový olivový olej snese teplotu mezi 110 až 190 stupni Celsia, stejně jako slunečnicový či lněný. Bod zakouření másla ghí se však pohybuje někde kolem 250 stupňů Celsia. Zůstává mnohem déle stabilní, můžeme si tedy na něm něco usmažit nebo opéci. Ghí také na rozdíl od klasického másla nežlukne. Má skvělé konzervační vlastnosti.
A jak si takové zdravé a výtečné máslo vyrobit? Čisté přírodní máslo vaříme na mírném ohni deset až dvacet minut, dokud se na jeho povrchu neutvoří průsvitná vrstva. Tuto krustu odstraníme a zbývající zlatavou tekutinu oddělíme do sklenice. Také nesmíme přibrat bílé usazeniny, které se usadily u dna. Díky tomu, že je toto máslo stabilní, nemusíme ho uchovávat v lednici. Uchování v pokojové teplotě je pro toto máslo naopak přínosné. Čím déle je máslo skladováno, tím blahodárnější pak je. Zraje podobně jako víno a to se projevuje i na výši léčebných účinků.
Takovéto máslo může nahradit oleje a obyčejné máslo. Můžeme je přidat do sladkých obilných kaší, zeleninových pomazánek, sladkých moučníků, k pečení či smažení. V Indii se toto máslo běžně roztírá na obilné placky. Tak neváhejte a zkuste něco zdravého.