Fenykl]Fenykl je známý jako zelenina nebo jako koření. V obchodech ho dnes už běžně seženeme. Přesto ho řada lidí raději přehlíží, protože neví jak ho správně používat v kuchyni. Jde o vysoko rostoucí rostlinu, která má sladkou až lékořicovou vůni. Jedlá část rostliny je úplně každá od semen, přes listy, stonek až k cibulce.
Léčivé účinky této rostliny znali už staří Řekové a Římané. Ti semínka jedli jako zaručený prostředek proti nadváze. Jde o chutnou přísadu do salátů, ale zároveň i o jedno z nejstarších přírodních léčiv.
Původ fenyklu samotného sahá až do Středomoří. K nám se dostal díky benediktinům, kteří jej používali při nachlazení a zažívacích potížích. Je to ideální zelenina pro všechny, kdo trpí nadýmáním, plností žaludku a střev nebo trpí zácpou. Fenykl na sebe váže jedovaté a tukové látky ve střevech. Fenyklový olej se zase používá při kašli, rýmě a zahlenění.
Stonky fenyklu mají sladkou chuť. Někomu tato chuť může připomínat celer nebo anýz. Fenykl se může používat na různé způsoby. Buď se může přidat do polévky, nebo do salátů a můžete ho použít na ochucení dušených pokrmů nebo osmahnuté zeleniny. Fenyklové lístky se mohou používat jako přízdoba nebo ochucení zeleninových jídel.
Plody a semena jsou žlutohnědé se zelenkavým nádechem. Semena se používají k ochucení jídel, ale zároveň také pro léčebné účely. Semena se používají také do chleba a jablečného koláče. V rostlinných jídlech a omáčkách, kde jsou základem rajčata má fenykl také své místo.
Málokdo ví, že fenykl patří společně s anýzem, celerem, kmínem, kerblíkem, koriandrem a petrželí do jednoho rodu rostlin. Tento populární rod kulinárních bylin je znám pro své zvláštní vůně, které propůjčují řadě jídel.
Fenykl obsahuje oproti jiným rostlinám v tomto rodu také fytolátky, které chrání lidský organismus před rakovinou.
Už ve starém Egyptě a také staří Arabové a Číňané fenykl dříve používali jako lék na ledvinová onemocnění, na břišní křeče, na kašel a nachlazení. Pomáhal jim při hadím uštknutí i při výskytu vnitřních parazitů. Potírání lisovaným olejem bylo často používané při zevních parazitech, jako byla blecha nebo veš.
Dnes se fenykl používá jak vnitřně tak zevně a to nejčastěji ve formě čaje. Pokud se fenykl používá vnitřně, nejčastěji k tomu dochází u kojenců, kteří trpí na nadýmání. Podporuje totiž vylučování mateřského mléka a zároveň i správnou činnost střev. Tlumí bolestivé křeče střev a působí proti nadýmání. Fenykl se malým dětem podává ve formě kapek, které jsou k dostání v lékárně.
Kromě toho je fenykl dostupný i ve formě tablet nebo prášku, který se nasype pod jazyk a nechá rozpustit.
Tišící účinky fenyklu dobře znají především kojící maminky, které sobě i dětem připravují fenyklový čaj. Olej z fenyklu je zase známý pomocník při akutních chronických onemocněních horních cest dýchacích.
Fenykl obsahuje také mnoho draslíku. Ten je důležitý pro správnou funkci buněk. Dále obsahuje vitamín C vhodný pro imunitu organismu. Navíc fenykl obsahuje ještě dvanáct důležitých stopových prvků a čtrnáct aminokyselin v ideálním složení. Obsahuje také betakaroten. Navíc čaj z fenyklu uklidňuje nervy.
Fenykl pomáhá při zácpě a zbavuje střeva jedovatých látek. Snižuje cholesterol a má uklidňující účinky. Odhleňuje organismus při rýmě a posiluje imunitu. Pomáhá při nadýmání a posiluje nervovou soustavu.
Díky tomu, že je fenykl nasládlý, zlepšuje chuť pokrmů, hlavně salátů, ale i pomazánek a omáček. Dá se jíst i syrový, ale zároveň jako přílohová zelenina. Můžeme ho ochutit citronovou šťávou, pepřem, octem nebo koriandrem.
Fenykl je také ideální prostředek při hubnutí, váže totiž tuky ve střevech. Tudíž se nemohou usadit v tukových polštářcích na břichu, stehnech nebo hýždích.
Fenyklová semínka patří také k nejstarším druhům koření. Často se používají k přípravě čaje při škytavce. Fenyklová semínka se také žvýkají po jídle k odstranění zápachu z úst.
Fenykl je bezpečné užívat, pokud se užívá krátkou dobu. Neměl by se používat jako lék déle než dva týdny.
Alergie na fenykl je velmi vzácná. Větší riziko je u alergie na celer. Pokud trpíte nadýmáním, fenykl je pro vás to pravé řešení. Zakoupíte ho v lékárnách ve formě tablet, kapek a rozpustných sáčků nebo v obchodech se zdravou výživou, kde se bude prodávat jako koření či semínka.