Citrony]Pěstování ve skleníku i doma
Citroník limonový je stálezelený strom, který roste pomalu a může dosahovat výšky až 7 metrů. Jeho větve jsou osázeny pichlavými trny. Listy má střídavé a podlouhlé. Květy jsou bílé až narůžovělé. Jeho plodem jsou bobule s 8 až 12 pouzdry, ve kterých je dužina s několika bezbílečnými semeny, které obsahují 2 až 3 zárodky jako kyselý citron.
Citronová kůra plodu se hojně užívá k přípravě pokrmů a dezertů. Vnější žlutá vrstva má mnoho siličných nádržek a říká se jí flavedo. Vnitřní je bílá a říká se jí albeno. V obou vrstvách jsou obsaženy pektiny a hořká látka limonem.
Citroník limonový je původem z Přední Indie nebo z Číny. Pěstuje se však všude možně a to v Itálii, Španělsku, Americe, jižní Africe, Rusku nebo Austrálii. U nás se také dá pěstovat, ale to pouze ve skleníku. Pokud si koupíte citroník domů jako pokojovou rostlinu, málokdy vám dlouho vydrží. Ve skleníku vám citroník urodí i nějaké plody a v domácnosti se dá nějakou dobu pěstovat jako okrasná rostlina. Při klasickém pěstování se citrony sklízejí až třikrát do roka. Ovšem citroník je velmi citlivý na výrazné poklesy teplot a mrazy jej úplně zničí.
Nejkvalitnější citrony z prvního květu
Nejkvalitnější citróny jsou údajně z prvního květu, sklizené v listopadu až březnu. Jsou žluté, kyselé, aromatické a šťavnaté. Citrony obsahují řadu významných přírodních látek jako je kyselina citrónová, vitamín C, vitamín B2, vitamín P, jód a minerály jako je draslík, vápník, zinek, hořčík a železo.
Dále citrony obsahují karoteny, proteiny, bioflavonoidy, vonné silice, organické kyseliny a také cukr.
Látky, které citróny obsahují, mají řadu využití a to nejen v lékařství při infekčních chorobách, kloubním revmatismu, zažívacích obtížích, ale také v potravinářství, výrobě parfémů, zubních past a kosmetice, kdy bělí zuby i pleť. Citróny se užívají i při výrobě mýdla. Citroník limonový se užívá i k přípravě kyseliny citronové, citronového oleje a pektinů.
Dřevo této rostliny je vhodné k soustružení a na řezbářské práce, protože je velmi tvrdé. Pravidelným užíváním citronů dochází ke snížení krevního tlaku a zvýšení odolnosti vlásečnic, má také protizánětlivé a protialergické účinky. Pojídá se dužina z citronu, ale také jeho kůra a to z chemicky neošetřených rostlin.
Citron se v kuchyni nejvíce používá při přípravě ryb, ale i zeleninových salátů nebo sladkých dezertů. Citronová šťáva se přidává i do čajů a zředěná s vodou zažene žízeň.