Chřest]Chřest je čím dál více populárnější a to také u nás. Často ho můžeme spatřit i v sezónních menu v mnoha restauracích. Jeho oblíbenost naznačuje i pořádání tradičních chřestových slavností, kde je možné si domů koupit prvotřídní surovinu.
Chřest má málo kalorií, za to hodně vlákniny. Je to tedy ideální ingredience, kterou může v kuchyni použít jak profesionální kuchař, tak i amatér. Chřest se může uvařit jako předkrm, hlavní jídlo nebo dokonce i jako dezert.
Tato rostlina je také první jarní zeleninou. Chřest pojídali už staří Egypťané a Řekové. Chřest však byl surovinou luxusní a byl určen pouze pro stoly bohatých. Tak tomu bylo i po celá staletí, kdy si chřest mohli dovolit jen ti nejbohatší. Chřest je také považován za zeleninu králů.
Král Ludvík XIV. si ho oblíbil natolik, že jej na svém stole denně vyžadoval. Své zahradníky zavázal povinností, aby mu výhonky této rostliny dodávali v každou roční dobu. Zahradníci tak vymysleli způsob, jak přírodu oklamat a pěstovali chřest pod tzv. teplou vrstvou.
Až teprve v polovině 19. století se chřest začal rozšiřovat i mezi běžný lid a to díky rozšíření jeho pěstování. Nejdříve se chřest pěstoval především v okolí Paříže, později se začal dovážet do celé Evropy.
Lahodná chuť
Chřest obsahuje mnoho vitamínu, má výtečnou chuť a snadno se připravuje. Navíc chřest i léčí a prospívá při onemocnění ledvin a močového měchýře. Chřest by měli do svého jídelníčku zařadit i ti, kdo mají problémy s funkcí jater a žlučníku. Příznivě působí na srdce, nervovou soustavu, krevní oběh a ulevuje od bolesti zad.
Chřest je bohatý na vlákninu a je prevencí i proti vzniku nádorů trávicího traktu. Navíc je dobře stravitelný, a proto se zařazuje i do dietních jídel.
Tato zelenina je lehká, lahodná a snadno stravitelná. Obsahuje spoustu minerálů, vitamínů C, B, A, E, a nejvíce také hořčík a železo. Chřest můžete jíst nejen vařený, ale také syrový. Právě v syrovém stavu má v sobě nejvíce cenných látek.
Chřest není ani dnes levnou zeleninou. Je těžko k dostání v čerstvé podobě, protože chřestová sezóna netrvá dlouho. Pouze od května do července.
Existují dva druhy chřestu. Jeden je bělený a druhý nebělený. Zelený chřest má více zeleninovou chuť a vyšší podíl vitamínu C, než má chřest bělený. Ten je však jemnější. Čerstvý chřest nám vydrží v lednici až tři dny, ale můžeme jej zmrazit.
Samotné pěstování chřestu není lehké a právě složitá péče o něj přidává na jeho ceně v obchodě. Chřest je výborný doplněk k masu i rybám. Dá se jíst za studena i v tepelných úpravách, vařit nebo zapékat. Pokud jste ho dosud neokusili, nadešel čas jej vyzkoušet.