Zdraví je v zelenině a ovoci
Dnešní hektický svět nám nedává kromě klidu a harmonii také potřebné výživné látky, ze kterých by naše tělo čerpalo důležité a životaschopné látky k tomu, aby mohlo správně fungovat. Strava se dnes velmi zanedbává, anebo naopak velmi urychluje, takže pokud se vaří a člověk se stravuje, odbývá se různými polotovary, aby nemusel u plotny trávit více času. Ovšem, když chce člověk něco pořádného, musí tomu něco obětovat. A často je to právě čas, který obětuje. Vůbec nejvíce častý jev kdy je strava pro člověka nedostatečná je případ, kdy lidé vynechávají v konzumaci ovoce a zeleninu.
Ovoce a zelenina obsahují důležité minerální látky, enzymy a vitamíny. Právě díky jejich enzymům je tělo zdravé a může zastávat běžné funkce. Bez enzymů, vitamínů ani minerálních látek bychom nemohli existovat. Mnohé z těchto látek také pomáhají budovat a napravovat imunitu, tlumit zánět a předcházet vzniku častých autoimunitních poruch.
Tyto důležité enzymy však zanikají při teplotě vyšší, než je čtyřicet dva stupňů Celsia. Vařená strava tedy většinu těchto enzymů neobsahuje. Právě v případě, kdy dáváme přednost vařené stravě, nebo máte problém s gastrointestinálním traktem, nebo vaše tělo nesnáší vlákninu, můžete zkusit dodat vašemu tělu důležité enzymy pomocí zeleninových a ovocných šťáv.
Nejen trend dnešní doby
Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy se v poslední době staly hitem a tak na ně často můžeme narazit v prodejnách a vybírat z několika druhů ovoce a zeleniny. Vybírat se však vyplatí pečlivě, protože mezi jednotlivými typy šťáv jsou obrovské rozdíly. Vyhýbejte se hlavně levným slazeným džusům a nektarům, protože v podstatě v těchto případech platíte za vodu s cukrem.
Jak si tedy celoročně užívat ovocných a zeleninových šťáv? Vhodným řešením je vlastnit doma odšťavňovač a tyto šťávy si připravovat sami. Dnes si můžete vybrat už z několika kvalitních přístrojů, které mají vysokou výtěžnost a můžete si tak dopřát porci čerstvých enzymů a vitamínů.
Když už budete mít šťávu, pamatujte, že čím dříve ji vypijete, tím vyšší bude mít užitnou hodnotu. Po odšťavnění, kdy ovoce a zelenina ztrácí svou slupku a vlákninu, dochází k tzv. vzdušné oxidaci a my můžeme přijít právě o důležité enzymy a vitamíny. Pokud však do šťávy přidáte pár kapek citronové šťávy, proces oxidace se zpomalí.
Šťávy z ovoce a zeleniny jsou lehce stravitelné a lze je konzumovat i na lačný žaludek.
Většina šťáv náš organismus ochlazuje a v zimě proto přidávejte do šťávy zahřívající koření jako je skořice či kurkuma. Nebraňte se ani kouskům zázvoru. Čerpejte také z toho, co momentálně přináší roční období. Na podzim se snažte využít jablka, teď hrušky, mrkev, řepu i celer. Šťávu lze také vytvořit dle vlastní chuti.
Pijte pomalu
Množství ovocné šťávy by se mělo pohybovat někde kolem dvě stě mililitrů a zeleninová šťáva by se měla pohybovat někde kolem čtyři sta mililitrů. Šťávy by se měly pít pomalu, aby si z nich naše tělo mohlo vzít co nejvíce.
Jaký odšťavňovač však vybrat? Dnes je na trhu mnoho odšťavňovačů, tedy juicerů. Důležité je vědět, co bychom chtěli lisovat a jestli ovoce a zeleninu nebo bylinky. Existuje několik typů odšťavňovačů a mezi nimi například tlakový, odstředivý nebo lisový.
Odstředivý juicer se hodí pro odšťavnění tvrdší kořenové zeleniny. Jestli máte rádi zeleninové bylinkové šťávy, dejte přednost tlakovému odšťavňovači. Ty jsou vhodné také pro citrusy nebo melouny. Pokud máte rádi šťávu z citrusových plodů, zvolte ruční lis, který slouží k odšťavnění citrónu,
Pokud toužíte po receptech na šťávy, zkuste například zeleninovou šťávu v případě, že jste vyčerpaní. Ta se skládá z padesáti procent karotky, třiceti procent okurky a dvaceti procent červené řepy.
Na nachlazení zkuste osvědčenou šťávu – z osmdesáti procent karotku, z deseti procent limetku a z deseti procent zázvor.
Na bolavá záda Vám pomůže zase šťáva z šedesáti procent karotky, dvaceti procent červené řepy a dvaceti procent okurky.
Na dobrou náladu naopak pomůže z padesáti procent karotka, z třiceti procent pomeranč a z dvaceti procent jablko.