Burské oříšky]Často se tu zmiňujeme o zdravých potravinách a mezi nimi také o oříškách. Jak jsou na tom však burské oříšky? Je velmi neobvyklé v rozmanitém světě rostlin, aby se plod vyvíjel pod zemí. U podzemnice olejné a burských oříšků to tak ale je. Po oplodnění se semeník květu vtáhne do země, kde dozraje. Nejedná se však o kořen ani hlízu, ale o podzemní plod. Burské oříšky se řadí mezi luštěniny, jejich plody jsou lusky, ve kterých se nachází jedlá semena.
Někdo považuje za zemi původu burských oříšků Brazílii nebo dokonce východní Asii, ale je jisté, že Karibové burské oříšky se pěstovaly už v dávné minulosti. Díky své chuti a výživným hodnotám jsou velmi oblíbené.
Burské oříšky obsahují i více živin než jakákoliv jiná potravina živočišného původu včetně masa. V rostlinné říši se jim vyrovnají jen mandle nebo vlašské ořechy. Burské oříšky obsahují také sacharidy, tuky, proteiny, vitamín B1, C, E a niacin, vápník, hořčík, draslík a množstvím tohoto obsahu předčí i maso nebo vejce. Neobsahují cholesterol ani škodlivé množství nasycených mastných kyselin. Burské oříšky patří mezi potraviny, v nichž se nacházejí všechny základní živiny v nadprůměrném množství.
Burské oříšky také obsahují nejvíce proteinů mezi všemi olejnatými ořechy a jsou jednou z potravin s nejvyšší koncentrací výživných látek rostlinného původu.
Burské oříšky používáme jako pochutinu k televizi či vínu. Mají však velkou kalorickou hodnotu a ta může způsobovat obezitu. Pokud byste také oříšků snědli velké množství a řádně je nepokousali, mohli byste si přivodit bolesti žaludku nebo zpomalit trávení. Pokud se však burské oříšky jedí s mírou, jako doplněk jiných pokrmů, organismus je dobře přijímá a lehce se vstřebávají.
Burské oříšky můžou být však také často zdrojem plísní. Jde však o správný výběr. Málokdy se stane, že už si takto špatný produkt zakoupíte, ovšem nikdy nevíte a opatrnosti je nazbyt. Je lepší koupit oříšky ve slupce, které si člověk sice musí vyloupat sám, ale vlivem špatného skladování pak nemusí řešit plíseň na vyloupaných oříšcích. Oříšek je tak chráněn obalem, který dovnitř k oříšku žádnou plíseň nevpustí. Procesem pražení však může dojít k narušení slupky oříšku. Z celého kila však takových vyberete pouze pár. Pokud je u nějakého oříšku slupka poškozená, dáme jej stranou.
Oříšky ve slupce či skořápce jsou doporučovány všem těm, kteří bez nich nemůžou být. Je to také vhodná metoda, jak omezit přejídání se vyloupanými oříšky. Tím, že každý oříšek je potřeba vyloupnout, ušetříte čas, který byste nekontrolovatelně vkládali do dalšího natažení dlaně pro oříšek už vylouskaný.
Oříšky je také vhodné doporučovat tam, kde se snažíme zredukovat svoji váhu. Můžete s nimi posypat ranní obilnou kaši, hrst oříšků může nahradit dopolední nebo odpolední svačinku v doprovodu ovoce. Jsou vhodné do salátu, kdy oříšky namísto oleje, nenutí jednotlivé lístečky padat pod tíhou tuku.
Vyhnout byste se ovšem měli burákům slaným, obaleným cukrem, čokoládou anebo těm, které jsou uložený v igelitových sáčcích, protože tam se plísní daří nejvíce.
Burské oříšky se vždy praží, protože v syrovém stavu jsou těžce stravitelné. Burské oříšky obsahují bohaté množství vitamínů skupiny B. Je to hotový B-komplex.
Zajímavý je u podzemnice olejné podíl resveratrolu, který na sto gramů buráků vychází rovných sedmdesát mikrogramů. Jedná se o přírodní antioxidant, jenž vykazuje silné antibakteriální a regenerační účinky. Resveratrol je pro vědce stále opředen tajemstvím, ale obsahuje ho ve větší míře i vinná réva, která se doporučuje na kardiovaskulární choroby, z toho důvodu se bude jednat o velmi pozitivně působící látku na náš organismus. Zpomaluje stárnutí buněk.
Tato látka se nachází také v rybízu, černé moruši, borůvkách a kakau. Nejde tedy o nic škodlivého ba naopak. Vše co obsahují burské oříšky, je našemu tělu prospěšné. Pozor si musíme dávat jen na jejich větší míru kalorií.
Burské oříšky obsahují také značné množství sacharidů a to až osm procent, zejména škrobu a maltózy. Proto je dobré oříšky dobře rozkousat, aby enzym obsažený ve slinách mohl usnadnit trávení. Pokud se do střeva dostanou málo natrávené, kvasí a způsobují plynatost.
Burské oříšky obsahují také vitamín A, C a E. Obsahují však největší množství niacinu, což je vitamín B3, který působí jako koenzym a ulehčuje chemické reakce. Nedostatek této látky se projevuje suchou a popraskanou pokožkou, svalovou ochablostí a poruchou trávení.
Vyloupané oříšky stačí pražit až deset minut a nevyloupané až dvacet minut. Zdravější jsou oříšky, které nejsou solené. Osmahlé na oleji jsou chutné, ale obtížněji stravitelné. V syrovém stavu jsou velmi těžce stravitelné a některé druhy mají nepříjemnou chuť.
Z burských oříšků se vyrábí arašídové máslo, které je oblíbené hlavně v Severní Americe. Jde o zdravou náhradu živočišného másla, protože obsahuje více výživných látek B3 a snižuje cholesterol. Arašídové máslo získáte tak, že burské oříšky opražíte a potom je rozemelete na stejnorodou kašovitou hmotu. Tento produkt je vhodnou náhražkou živočišného másla.
Z arašídů se také dělá arašídová moučka. Ta je bohatá na proteiny, v některých oblastech se přidává i do pšeničné moučky a peče se z ní velmi výživný chléb.
Z arašídů se také vyrábí arašídový olej, je za studena lisovaný, tekutý a má lahodnou chuť. Ten je také zdraví prospěšný. Je vhodný ke smažení a přepaluje se až při vysokých teplotách. Vzhledem k tomu, jak je arašídový olej zdravý, je vhodný také k péči o pleť a nanáší se i při ekzémech, suché pokožce nebo dermatitidě.