Bob koňský

By | 16.05.2020

Nejstarší luštěnina

Bob koňský]V našem běžném jídelníčku se vyskytuje pramálo luštěnin a to je velká chyba. Luštěniny jsou zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Navíc si lidé, kteří do svého jídelníčku nezařazují luštěniny, často stěžují na neustálý pocit hladu, který poté kompenzují jen zdánlivě zdravými potravinami, jako jsou některé druhy pečiva. Takové rýžové chlebíčky také nemůžeme považovat za čistě zdravou potravinu, protože její glykemický index je příliš vysoký. Měli bychom se tak navracet domů, k základním a osvědčeným potravinám, které naše tělo dobře zná.

Luštěniny bychom si měli v našem jídelníčku dopřát alespoň třikrát týdně. Můžete vyzkoušet třeba cizrnu, červenou čočku, nebo také méně známý koňský bob.


Koňský bob má sice úsměvný název, ale jeho účinky stojí za to. Jeho původ sahá až do jihozápadní Asie a severní Afriky, kde měl své původní výsadní postavení už 6000 let před Kristem. Řadí se tak mezi jedny z nejstarších luštěnin vůbec. Odtud se posléze rozšířil do celé Evropy a dnes je vyséván také u nás. Jde o rostlinu, která zlepšuje úrodnost půdy a zároveň je přínosem pro její strukturu a mikrobiální zralost.

I tato luštěnina disponuje velmi zajímavým množstvím vlákniny, která hravě vyplní doporučenou denní dávku. Pro mnoho z nás jsou však luštěniny hůře stravitelné, protože nadýmají. Luštěniny však navozují mnohem delší pocit sytosti a udržují stabilní glykemickou křivku. Avšak nadýmají, a proto je mnoho z nás nevyhledává.

Delší příprava

Pokud nás luštěniny odrazují kvůli tomu, že nadýmají, můžeme si je zkusit připravit tak, aby nadýmaly co nejméně. Luštěniny před samotným varem namáčíme na 24 hodin do vody a před samotnou přípravou vodu slijeme a luštěniny propláchneme a dáme vařit.

Společně s luštěninami vkládáme do hrnce bylinky proti nadýmání jako je tymián, fenykl nebo majoránka. Pro lepší stravitelnost luštěnin můžeme namáčet a vařit také s mořskou řasou Nori. Luštěniny poté vaříme do úplného změknutí.

Koňský bob se však vaří podstatně déle, než je tomu u klasických luštěnin, kromě tedy červené čočky, která bývá uvařená za pár minut. Koňský bob totiž chrání pevná slupka, která proces varu prodlouží. Jakmile je bob uvařený, je potřeba jednotlivý bob ještě vyloupnout. Nenechejte se kvůli tomu však odradit. S troškou cviku a praxe vám loupání nezabere moc času.

Koňský bob je zajímavý svým množstvím aminokyselin, ale nedosahuje plnohodnotných bílkovin, pokud tedy chceme poskládat adekvátní bílkoviny, musíme tuto luštěninu kombinovat s obilninou, rýží nebo mořskou řasou. Koňský bob obsahuje draslík, fosfor, vitamín C a E.

Tradiční čínská medicína doporučuje tuto luštěninu jako diuretikum, kdy z tělesných tkání vysušuje přebytečnou tekutinu. Takto se léčí vodnatelnost nebo obezita. Koňský bob by měli jíst hlavně ti, kteří v sobě zadržují vodu a mají problémy s otoky.

Přečíst  Silvestrovské radovánky 2010
SMS Věštba
SMS Výklad / banner

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..