Agáve]Pokud se řekne slovo agáve, většině z nás se vybaví mexický kaktus, ze které se vyrábí mexická pálenka tequilla.
S agáve to však není tak zcela pravda. Agáve není označení jen pro jeden druh, ale rovnou pro celý a rozsáhlý rod rostlin z čeledi chřestovitých. Nejedná se dokonce ani o kaktus. S opravdovými kaktusy má agáve společné jen to, že druhy rodu agáve a rostliny z čeledi kaktusovitých se řadí mezi sukulentní rostliny. Jsou to tedy rostliny, které dokážou ve svém těle, stonku nebo listech, shromažďovat vodu, která jim umožňuje přežít i velmi dlouhá období sucha. Díky tomu jsou tyto rostliny připravené k přežití v pouštních a polopouštních podmínkách. Agáve může dorůstat výšky až osmi metrů a rostliny tohoto rodu jsou příbuzné liliím.
Jméno agáve pochází ze jména Agaue, což byla matka bájného thébského krále a znamená proslulá, úžasná nebo krásná. Agáve je charakteristická růžicí tlustých listů, které mají ostnatý okraj, který končí dalším ostnem. Samotný kmen rostliny je robustní a malý a není vidět. Každá růžice roste pomalu a kvete pouze jedenkrát. Během tohoto procesu ze středu rostliny vyroste vysoký kmen připomínající stožár s květy na konci. Jak se vyvinou plody se semeny, rostlina odumře a přežijí jen její přírůstky, které rostou na kmeni.
Z agáve se vyrábí známá tequilla. Ta se vyrábí z jednoho druhu agáve, která se lidově označuje jako modrá agáve a to kvůli modré barvě jejich listů. Latinsky její název zní agáve tequilana. Slouží zejména k výrobě tequily, ale obsahuje také homoisoflavony.
Z jiného druhu agáve se vyrábí pálenka mezcal. Kvašením šťávy z agáve Indiáni vyrábí bělavý a mazlavý nápoj pulque, který ale není průmyslově vyráběn. Tato šťáva může obsahovat látku, který by mohla zabraňovat cukrovce nebo řídnutí kostí.
Zelené listy jiného druhu agáve, agáve sisalové, obsahují kortizon, z této agáve se také vyrábí sisalové vlákno. Velmi rozšířeným druhem agáve je agáve americká, která obsahuje isoflavony.
Agáve obsahuje stejně jako čekanka či artyčok látku inulin. Inulin je polysacharid, který má vlastnosti jako rozpustná vláknina. Inulin se hned nevstřebává a dosáhne až tlustého střeva, kde je potravou pro místní mikroflóru. Proto se podílí na růstu imunity a obranyschopnosti. Patří mezi látky označované jako prebiotika.
Z agáve se však vyrábí také agávový sirup, při jeho úpravě se zpracovává sladká šťáva z dřeně agáve. Tento sirup podporuje činnost žlučníku, trávení tuků a působí preventivně proti usazování cholesterolu v cévách. Velmi dobře se také tráví a podporuje metabolické funkce. Obsahuje značné množství fruktózy a menší množství glukózy a sacharózy. Má nízký glykemický index a nezvyšuje hladinu cukru v krvi tak jako med nebo bílý cukr. Charakteristickým rysem fruktózy je, že nestimuluje přirozené uvolnění inzulinu po požitím cukrů.
I agávového sirupu se však smí konzumovat jen omezené množství. Nic se nesmí přehánět.