Palma Acaí]Exotický název Açaí je názvem pro tropické ovoce. Šťáva z tohoto druhu ovoce je velice oblíbenou součástí stravy v Brazílii, přesněji v oblasti Pará. Často se konzumuje k snídani s tapiokou, maniokem a cukrem. Tato šťáva je velice bohatá na živiny a v Brazílii lze sehnat v mnoha druzích stravy.
Celá staletí tyto bobule sbírali Indiáni, kteří věděli o mocných léčivých účincích této rostliny. Říkali jí ovoce Bohů.
Nejčastěji se Açaí ovoce konzumuje ve formě šťávy, přidává se i do zmrzlin, nanuků a dezertů.
Toto ovoce má svůj původ hluboko v amazonských pralesech. Obsahuje mnoho přírodní energie, bohaté na antioxidanty, proteiny, vlákninu, minerály, vitamín E. Obsahuje i Omega kyseliny, které pomáhají snížit cholesterol. Ovoce je velice podobné naší borůvce. Napomáhá posilnit imunitní systém, pomáhá čistit a detoxikovat tělo. Pomáhá při infekcích, je ochranou pro srdce i mozek, je to prevence určitých typů rakovin. Napomáhá zpomalit stárnutí, léčivě působí na prostatu.
Ze semen ovoce se vyrábí zelený olej, ten se v lidové domácí medicíně užíval na tuberkulózu. Rozdrcená a restovaná semena tohoto ovoce se dají konzumovat v čaji a užívají se při horečkách. Čaj, který se vyrobí z kořene Açaí se užívá při chudokrevnosti a žloutence. Nastrouhaná slupka v čaji se používala na lokální hojení kožních problémů. Vývary z tohoto druhu ovoce se běžně v Brazílii používají k léčbě malárie, žloutenky, cukrovky, při onemocnění ledvin a ženám pomáhají od bolestivých menstruací. Açaí pomáhá při zažívání a k nabrání svalové hmoty. Regeneruje oční barvivo a pomáhá vrátit zraku ostrost.