Chmel]Asi každého při slově chmel napadne jako první věc pivo. A to dobré pivo. Chmel je velice zdraví prospěšný a po přečtení tohoto článku můžete mít dobrý důvod, proč „jít na jedno“.
Chmel začali užívat už staří Římané a Řekové. Používali ho hlavně jako čistič krve a močopudný prostředek. Jeho účinků si všimli i léčitelé a začali ho používat v širším pojetí, například k tlumení žaludečních problémů, či k navození dobrého spánku.
Chmel jako takový patří do konopovitých rostlin. Daří se mu na vlhkých místech a hlavně v nížinách. Z chmele se užívají hlavně šistice, či žlázky. Doba sběru chmelu bývá obvykle od půlky srpna, kdy látky obsažené ve chmelu mají nejvyšší hladinu. Chmel se dále suší za teplot ne vyšších, než padesát stupňů.
Šistice chmele v sobě obsahují uklidňující látky, které pomáhají k navození spánku, zároveň chmel dokáže tlumit křeče, snížit bolest, či horečku. Díky hořčinám se lépe vylučují žaludeční šťávy a lépe funguje trávení. Chmel v sobě má i látku lupulin a ta má za úkol tlumit činnost mozkové kůry. Zároveň také zpomaluje srdeční činnost a uvolňuje svalstvo. Chmel je vhodné užívat při nervových potížích a při nespavosti. Dokonce v sobě obsahuje i protibakteriální látky.
Chmel pomáhá i při úzkostech a podráždění. Stimuluje chuť a také pomáhá při léčbě vředů. Díky močopudným účinkům čistí chmel ledviny. Pomáhá i na křeče ve střevech, koliku a bolesti.
Chmel může vzácně způsobit alergické reakce, také v nadměrném množství nemusí dělat dobře.
Pokud máte nějaké zdravotní problémy, se kterými by vám mohl chmel pomoci, zkuste nějaké doplňky stravy, které se dají zakoupit v lékárně, nebo si usušte chmelové šistice a přelijte vařící vodou a nechejte louhovat maximálně deset minut.