Sýrový talíř]Po celodenním lyžování na horách je potřeba doplnit energii, nejlépe v podobě lahodného pokrmu. Co třeba takový horký sýrový pekáček, jehož příprava není vůbec náročná, je rychlá a strávníci vám budou vděčni, že dostali něco skutečně dobrého a originálního. K výrobě této dobroty stačí kilogram moučných brambor, deci a půl suchého bílého vína, necelá jedna smetana ke šlehání, drobně nakrájená cibulka, dvacet deka pěkné prorostlé slaniny, lžička másla, trochu uzené papriky a samozřejmě sýr. Uzenou papriku seženete ve všech dobrých prodejnách s kořením. Sýru potřebujete zhruba čtyřicet dekagramů a je jen na vás, jaký vyberete. Vynikající je třeba gouda, ale špatná do tohoto pokrmu není ani eidam. Ingredience samozřejmě můžete upravovat dle počtu strávníků, pekáček z kila brambor je určen pro čtyři lidi. A najedí se opravdu dosyta.
Brambory nakrájejte zhruba na sousta a povařte asi pět minut v osolené vodě, sceďte a vhoďte do velké mísy. Na lžičce másla zpěňte cibulku, nechce ji zesklovatět a pak přihoďte k bramborám. Nakrájejte slaninu na drobné kostičky, nastrouhejte sýr (část si nechcete na závěrečné posypání), přisypte papriku, vše zalijte vínem, smetanou, opřete a promíchejte. Nesolte, musíte totiž počítat s tím, že slanina i sýr jsou slané dostatečně.
Vezměte si zapékací misku, musí být vysoká, aby se vám masa brambor, slaniny a sýry do ní vešla. Nehotovou lahůdku ještě posypte sýrem, který jste si nezapomněli odložit na stranu, přikryjte alobalem a pečte necelou půlhodinku. Poté alobal odkryjte a pečte dál odkryté do té doby,, než sýr na povrchu zezlátne až zhnědne. Pro větší efekt můžete před závěrečným pečením pokrm posypat ještě troškou uzené papriky.
A pokud tento lahodný bramborový pokrm doplníte křupavým salátem plným vitamínů, máte zdravou a vydatnou večeři.