Zlatý ořech]Přišel podzim a s ním i kromě změny času a počasí, také opadávání listů a s nimi i plodů. Nejčastějšími a nejužitečnějšími plody jsou ořechy. Kromě nich však padají i žaludy a bukvice. Dokonce i kaštany.
Jak se od sebe liší plody lísky obecné a lísky největší? Ty první jsou na konci více špičaté a ořech drží jakoby v obalu. Zatímco ty druhé jsou mnohem užší, také delší a tvarem trubičkovité. I ořechy této lísky jsou užší a delší.
Lískové oříšky
Pokud máte rádi lískové oříšky, kromě výborné chuti dodáváte vašemu tělu i spoustu důležitých prvků a energie. Z minerálů lískové oříšky dodávají hlavně mangan, který naši životní energii tvoří a také neutralizuje volné radikály v těle. Navíc i posiluje imunitu organismu.
Oříšky v sobě zároveň obsahují i mnoho nenasycených kyselin, které náš lidský organismus potřebuje. Ty pomáhají snížit cholesterol v krvi, či vznik kardiovaskulárních chorob. Kromě těchto pozitiv mají lískové oříšky i jednu další – mají v sobě vysoký obsah vlákniny.
Tyto plody prospívají i pleti. Obsahují totiž vitamín E, který dodává pleti vitalitu.
Vlašské ořechy
Vlašské ořechy jsou nejen chuťově dobré, ale zdravé stejným způsobem jako lískové oříšky. Je však potřeba vybírat ořechy s nahnědlou slupkou, jinak nás překvapí svou hořkostí.
Kaštany
K Vánočním trhům bezpochyby patří i jedlé kaštany. Ty se dají uvařit, nebo upražit a poté chutnají velice dobře. V zimním období nás dokážou i skvěle zahřát.
Žaludy
Ač to mnohé překvapí, žaludy jsou plody podzimu, které jsou také vhodné ke konzumaci. Dříve byla běžně k dostání žaludová mouka, či také káva. Ta v sobě má i velké množství tříslovin a díky tomu pomáhá i proti nadměrnému pocení a průjmu.
Bukvice
I takové bukvice jsou některými lidmi hodně oblíbené. Ti, kteří je nemusí, tvrdí, že jsou těžké na žaludek. Pravdou je, že bukvice jsou olejnaté ořechy, a proto ne každému mohou dělat dobře. Je dobré je tak pomalu vyzkoušet a zkusit, jak na ně bude vaše tělo reagovat. Před konzumací je však potřeba bukvice tepelně upravit.