Rebarbora]Rebarbora je zelenina, která si zaslouží své místo v našem jídelníčku. Už dávní Arabové věděli, proč je rebarbora tak cenná. Přišla k nám až z dalekého Tibetu, a usadila se kolem Volhy. Odtud ji nadále poutníci zanesli až do samotné Evropy. V Evropě se oblibě těšila zejména v Anglii a v Německu. V Čechách začala být oblíbená během 18. století. A už z jara ji můžeme zařadit mezi svůj jídelníček. Ke konci června a července se v rebarborových řapících zvyšuje obsah kyseliny šťavelové a z tohoto důvodu je vhodné konzumovat rebarboru spolu s mléčnými výrobky.
Rebarborové řapíky mají zelenou, také růžovou nebo červenou barvu, také se musí před konzumací vždy oloupat. Řadí se sice mezi zeleninu, ale v kuchyni se používá jako ovoce. Proto se jí třeba plní knedlíky, nebo se pečou rebarborové koláče.
Rebarbora obsahuje vysoký obsah kyseliny citronové, jablečné a také obsahuje velké množství vitamínu B. Rebarbora podporuje krevní oběh, také je zdrojem energií pro buňky, posiluje nervový systém a stará se o pokožku. Obsahuje také vápník, mangan a draslík.
Působí také výborně k detoxikaci těla, posiluje kromě nervů i kosti a svaly. Také obsahuje vysoký zdroj vlákniny a napomáhá správnému trávení. Má příznivý vliv na nehty, pokožku a vlasy.
Z rebarbory se dá připravovat mnoho dobrot, například medová rebarbora, což je zavařená rebarbora s medem. Doporučuje se nepřipravovat rebarboru v hliníkovém nádobí, protože toto nádobí reaguje s kyselinou šťavelovou.